21 ianuarie 2022 - 03:23

Ajutorul de minimis pentru LEGUME – Fermierii cer modificări URGENTE la MADR

Legumicultorii români cer modificări urgente la ajutorul de minimis pentru legume în spații protejate. După ce aprobarea programului a întârziat extrem de mult, obligând astfel aplicarea lui doar pentru ciclul II de producție, se pare că nici forma actuală a sprijinului nu îi mulțumește pe fermieri.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, reprezentantul Uniunii Salvați Țăranul Român, Ion Păunel, a vorbit despre problemele legate de ajutorul de minimis pentru legume și cum ar putea fi remediate acestea.

”Dacă în anul 2019 am avut 43 milioane de euro pentru programul tomata, în 2020 am avut 36 milioane euro. Dacă în 2019 am primit 3.000 euro, în 2020 am primit 2.200 euro. În 2021 a venit domnul Oros și a înlocuit programul tomata cu un program de sprijin pentru mai multe legume, dar și aici surpriză: mai puțin cu 7 milioane de euro decât în 2020 și nu mai primi 2.200 euro, ci 2.000 euro”, a precizat Ion Păunel.

Potrivit legumicultorului din Olt, în cazul în care prea mulți fermieri se înscriu pentru ajutorul de minimis, valoarea acestuia poate scădea sub plafonul de 2.000 euro/1.000 mp, astfel încât fiecare fermier să primească aceeași sumă de bani. Situația opusă, însă, nu este stipulată în textul programului.

”Dacă în acest program ne înscriam mai mulți, suma per 1.000 mp putea să scadă, dar dacă ne înscriam mai puțini, nu putea să crească. La întâlnirea de la MADR, am solicitat și solicit și acum în mod public să se împartă suma de 30,5 milioane euro la numărul de beneficiari. Dacă rezultă 2.001 euro, să ne dea și acel euro în plus, pentru că este al nostru”, a spus Ion Păunel.

Mai mult, legumicultorii cer și devansarea perioadei de valorificare a producției, termenul actual fiind tardiv pentru condițiile din România.

”De asemenea, am solicitat să se devanseze perioada de recoltare. 2 noiembrie este un termen destul de tardiv pentru producătorii de legume din România. Cerem să fie 15-20 octombrie începerea recoltării, iar vizita pe teren să fie undeva la începutul lunii octombrie”, a mai precizat Ion Păunel.