Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru ajutorul de minimis acordat fermierilor care cultivă legume în spații protejate se află, în continuare, în circuitul de avizare. Se pare că acesta s-a blocat la Ministerul Finanțelor Publice, ceea ce îi pune în pericol pe legumicultorii care ar urma să beneficieze de pe urma programului. Potrivit proiectului, perioada de depunere a documentelor pentru înscrierea în program se încheie la data de 17 mai.
”Acest proiect de HG a plecat de la MADR, este în curs de avizare la celelalte ministere. La Ministerul Finanțelor Publice se pare că ne-am împotmolit. Aș vrea să-i reamintesc domnului ministru de finanțe că suntem puțin întârziați. În proiect, perioada de depunere era până la 17 mai. Am semnalat acest lucru la Ministerul Agriculturii, au înțeles despre ce e vorba. Nu la MADR este problema de această dată”, a precizat fermierul Ion Păunel în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.
Potrivit președintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, având în vedere întârzierea avizării programului, Ministerul Agriculturii va prelungi perioada de depunere a cererilor pentru ajutorul de minimis, astfel încât toți doritorii să poată să se înscrie.
”Avem fermieri care nu știu când se va depune, nu știu care sunt culturile eligibile, și-au terminat cultura de tomate timpurii, de varză, de castravete, vor pune alte culturi, iar dacă mergem pe perioadele care au fost declarate inițial în proiectul de HG, acești fermieri nu ar mai putea fi eligibili pentru ajutorul de minimis. Dar cred că vom găsi o clemență la Ministerul Agriculturii, pentru a deroga perioadele de depunere și de recoltare. (…) Mai avem o problemă: avem doar 2.000 euro în loc de 3.000 euro (…) Din informațiile pe care le am la această dată, se pare că săptămâna viitoarea va apărea acest proiect de HG. Vom vedea care va fi forma finală. Perioada de înscriere va avea o derogare cel puțin până la 1 iunie, dacă nu chiar 15 iunie”, a mai subliniat Ion Păunel.
Reamintim că ajutorul de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2021, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate. Legumele eligibile sunt următoarele:
- ardei gras și/sau ardei lung
- castraveți
- tomate
- varză albă și/sau varză roșie
- vinete