Sume de la 20.000 la 100.000 de euro/fermă! Federaţiile sindicale din agricultură solicită ajutor de stat pentru legumicultorii mici şi medii

Federaţiile sindicale din agricultură solicită acordarea unui ajutor de stat pentru legumicultorii mici şi medii, precum şi pentru organizaţiile de producători.

Reprezentanţii Confederaţiei Sindicatelor Democrate din România, ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Democratice din Agricultură şi Uniunii Salvăm Ţăranul Român arată că aceste solicitări vin în contextul preţurilor foarte scăzute de achiziţie la legumele de sezon în 2021, creşterea preţurilor de achiziţie a inputurilor cu până la 200% şi al pierderilor suferite anul trecut din cauza închiderii pieţelor agroalimentare şi a măsurilor dispuse în sectorul HoReCa, informează AGERPRES.

„Legumicultorii au suferit pierderi în cursul anului 2020 şi în anul 2021 ca urmare a închiderii pieţelor agroalimentare, a pieţelor engros, precum şi din cauza măsurilor dispuse în sectorul HoReCa. În plus, în anul 2020, respectiv în 2021, am avut şi îngheţ timpuriu, grindină, inundaţii urmate de secetă şi, cu toate acestea, s-au realizat producţii medii, dar care nu au putut fi comercializate nici măcar la preţul de producţie, consecinţa fiind aruncarea produselor şi decapitalizarea fermierilor. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producătorii mici şi medii, nici măcar nu au fost interesaţi. Toate acestea nu au făcut altceva decât să faciliteze importurile de produse vegetale din spaţiul extracomunitar, dar şi din spaţiul comunitar în detrimentul producţiei autohtone. Acordarea unui ajutor de stat cu o valoare începând de la 20.000 de euro/fermă până la maximum 100.000 de euro/fermă este imperios necesară, având în vedere derogările pe care Comisia Europeana le-a acordat în contextul COVID statelor membre”, susţin reprezentanţii feredațiilor sindicale din agricultură.

Sindicaliștii solicită, de asemenea, înfiinţarea unei direcţii de horticultură în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), reglementarea în sectorul legume-fructe şi actualizarea legislaţiei acestui sector conform necesităţilor actuale privind trasabilitatea, sortarea, ambalarea, etichetarea etc., precum și promovarea pieţelor locale şi a lanţurilor scurte alimentare, ca alternativă viabilă şi sigură de aprovizionare pentru consumatori, care ar trebui făcută, în opinia reprezentanţilor sindicali, printr-o amplă campanie naţională de educare şi conştientizare, în parteneriat cu micii producători şi a societăţii civile, dar şi prin investiţii pe termen lung în această formă tradiţională de comerţ alimentar.

O altă propunere a sindicaliştilor din agricultură este înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, conform dispoziţiilor Legii 133/2019, agenţie care ar avea, printre alte atribuţii principale, asigurarea şi implementarea unui sistem electronic pentru monitorizarea trasabilităţii produselor de calitate certificată.

Sindicaliștii spun că este în responsabilitatea Ministerului Agriculturii să se ocupe, prin intermediul direcţiilor şi/sau agenţiilor pe care le are în subordine şi/sau coordonare, de verificarea importurilor de legume din statele non UE, mai exact, de efectuarea de analize de produs aleatoriu în vederea depistării produselor care vin cu depăşiri de concentraţii de pesticide şi/sau alte soluţii folosite la tratamente, dar şi de urmărirea înregistrării importurilor în contabilitate de către importatori, ştiut fiind faptul că de cele mai multe ori acestea nu se înregistrează în contabilitatea importatorului şi/sau a cumpărătorilor engros de la importator, precum şi urmărirea comercializării acestora.

Organizațiile sindicale se mai plâng că ajutoarele de minimis acordate producătorilor agricoli din sectorul legumicol sunt din ce în ce mai mici, de la an la an, deși plafonul negociat de România ar putea permite sume mai consistente. Mai mult, în anul 2021, ajutoarele vor fi disponibile financiar abia către finalul anului, respectiv 25 decembrie 2021 – 15 ianuarie 2022.

„La sprijinul cuplat vegetal pentru 2021 sumele vor fi virate în conturile fermierilor în a doua jumătate a anului 2022, iar suma totală pentru SCV legume spaţii protejate a fost diminuată constant începând din anul 2017 cu sume de la minimum 6 milioane de euro din bugetul total alocat pentru acest sector. În acest context, sperăm la revenirea plafonului negociat de România în anul 2014 – 2015 de 13.300.000 euro”, se menţionează în comunicatul federaţiilor sindicale din agricultură.

Reprezentații fermierilor din domeniul legumicol mai atrag atenţia autorităţilor că acest sector a fost „foarte puţin sprijinit ca urmare a pierderilor suferite din cauza pandemiei”, comparativ cu sectorul creşterii animalelor, diferenţele fiind semnificative, cu toate că Uniunea Europeană a dat derogări pentru sprijinul micilor producători, dar şi al formelor asociative.

„Ajutoarele de stat s-au acordat într-un mod cu totul discreţionar, fără o consultare reală şi fără o viziune pe termen scurt şi mediu. Formelor asociative, respectiv cooperativelor, dar şi altor entităţi care se află în lanţul comercial, nu li s-a acordat niciun fel de sprijin, deşi se puteau acorda până la 200.000 de euro. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producătorii mici şi medii, nici măcar nu au fost interesaţi. Toate acestea nu au făcut altceva decât să faciliteze importurile de produse vegetale din spaţiul extracomunitar, dar şi din spaţiul comunitar, în detrimentul producţiei autohtone. Dezinteresul faţă de sectorul legumicol este evident din partea autorităţilor cu putere de decizie, astfel vă dăm un exemplu elocvent, respectiv, până la data de 1 mai 2021, România, ca şi celelalte state membre, ar fi trebuit să transpună în legislaţia naţională Directiva privind practicile comerciale neloiale care reglementează relaţia dintre marile lanţuri de magazine şi furnizorii lor. Momentan, însă, proiectul de lege prin care se va face transpunerea este «pe drum» între Senat şi Camera Deputaţilor, ca să nu mai vorbim de lipsa de politici privind sectorul legumicol”, au transmis reprezentanţii Confederaţiei Sindicatelor Democrate din România, ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Democratice din Agricultură şi ai Uniunii Salvăm Ţăranul Român într-un comunicat comun.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole