Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultura și industria românească, a anunțat ieri că se confruntă cu o situație excepțională din cauza prețului foarte mare la energie, gaz natural și energie electrică, motiv pentru care oprește temporar activitățile de producție.
Vestea a venit ca un șoc pentru sectorul agricol românesc, iar criza îngrășămintelor pare să atingă cote din ce în ce mai alarmante. În aceste condiții, Ministerul Agriculturii a început demersurile pentru adoptarea unor măsuri de urgență pentru sprijinirea fermierilor aflați în dificultate.
”Eu am privit cu preocupare comunicatul celor de la Azomureș, pentru că acest combinat produce cam 50% din piața îngrășămintelor din România și consumă cam 10% din cantitatea de gaz din țara noastră. Producătorii de îngrășăminte se confruntă cu două crize majore în același timp: pe de-o parte sunt costurile majorate la energie și gaz, iar de cealaltă parte sunt costurile majorate la certificatele verzi, care de la 9 euro în 2013, au ajuns la 70 de euro acum și se duc în anul 2022 spre 95 de euro. Acest mix de probleme a afectat producția.
Imediat ce am văzut comunicatul am dispus constituirea unui grup de analiză ca să vedem cu ce soluții putem veni pentru fermieri, pentru că această componentă de gaz și energie nu ține de Ministerul Agriculturii. Am constatat că acea comisie interministerială care dădea acceptul importurilor de îngrășăminte în România a fost suspendată în luna octombrie. Păi dacă știm că vine o criză a îngrășămintelor, noi interzicem importul de îngrășăminte din țări terțe? Le-am solicitat să vină mâine cu ordinul de revocare a acestei suspendări și sper că împreună cu domnii de la conducerea Institutului de Cercetări Pedologice să dăm posibilitatea importului de îngrășăminte”, a precizat ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, în direct la AGRO TV.
Întrebat de realizatorul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea, dacă se va implementa o formă de sprijin pentru fermierii care achiziționează îngrășăminte, șeful MADR a răspuns afirmativ, spunând că instituția pe care o conduce evaluează impactul bugetar pentru a găsi cea mai bună soluție de ajutor.
”Acum evaluez impactul bugetar pentru anul 2022 să vedem cum venim cu o măsură sau două măsuri complementare să-i sprijinim direct pe fermieri pentru îngrășăminte și pentru industria de morărit și panificație. Evaluăm soluțiile, analizăm impactul bugetar, dar din punctul meu de vedere, pierderile pe lanț ar fi mult mai mari decât o intervenție din partea statului astfel încât fermierii să poată să treacă peste anul 2022”, a mai subliniat Chesnoiu.
6 răspunsuri
Implemantati in regim de urgentă legislația europeană privind fertilizatorii naturali – biocharul organic rezultat din tratarea termică (Piroliza) a deșeurilor agricole, deșeurilor menajere si nămolurile de epurare. La treaba Domnule Ministru, hrana curata si sănătoasă.
Domnule Chesnoiu, ma bine at cauta solutii sa nu mai inchideti, putinele fabrici care mai produc in Romania, in favoarea importurilor din alte tari….nu de altceva dar nu avem de unde sa mai platim datoriile pe care le faceti in continuare, astfel subjugand acest popor….
Eu proced la fel,trimeteam angajatii in somaj tehnic ii platea statul pana in martie,in martie deschideam fabrica,pana la urma Statul pierde.Statul ar trebui sa se gandeasca la o surventie a gazului,mai bine platesc surventie la gaz si electricitate,decat somaj tehnic.
Luati in calcul faptul ca ,daca eu am 5 ha.teren arabil,iar pretul de 200 lei sacul de ingrasaminte ne usureaza de banii pe care nu sunt suficienti.Atunci voi renunta sa mai llucrez pamantul.Sa fiti sanatosi.
Păcat că nu spune de un ajutor pentru Azomureș și vorbește de importuri. Să se ducă banii afară.
Teoretic, statul nu poate interveni cu ajutoare financiare la societatile private. Practic, insa, e o mare ticalosie sa nu ia masuri de protejare a companiilor romanesti in fata valului de scumpiri nejustificat de mari la energia electrica, asa cum au facut alte state europene. O plafonare la energie ar fi evitat efectul de domnio al tuturor cresterilor de preturi, cu toate efectele ulterioare. Nu era nevoie decat de vointa politica si o urma de patriotism.