16 August 2022 - 01:01

Ajutor de stat de minim 20.000 EURO/fermă pentru legumicultori – Scrisoare deschisă a USTR

Legumicultorii români cer un ajutor de stat de minim 20.000 euro/fermă, în contextul dificultăților cu care se confruntă sectorul în ultimii ani. Într-o scrisoare deschisă adresată tuturor forțelor politice și instituțiilor decidente din România, intitulată ”Legumicultura în colaps”, Uniunea Salvăm Țăranul Român vine cu o serie de cereri specifice privind sectorul legumicol.

Vă prezentăm textul integral al scrisorii semnate de Ion Păunel, reprezentant USTR, 

Uniunea Salvăm Țăranul Român reprezentată de Ion Păunel, vă solicită sprijinul privind acordarea de ajutoare de stat către legumicultorii mici și medii în contextul prețurilor foarte scăzute de achiziție la legumele de sezon. Totodată legumicultorii au suferit pierderi în cursul anului 2020 ca urmare a închiderii piețelor agro-alimentare, a piețelor en-gros, precum și din cauza măsurilor dispuse în sectorul HORECA. În plus în anul 2020 am avut și îngheț timpuriu, grindină, inundații urmate de secetă și cu toate acestea s-au realizat producții dar care nu au putut fi comercializate, consecință fiind aruncarea produselor.

În anul 2021 deși am avut promisiuni privind continuarea programului tomata și altor programe începute anterior, acestea s-au materializat într-un târziu dar cu diminuarea cuantumurilor. Vă solicităm să observați că sectorul legumicol a fost un sector care a fost foarte puțin sprijinit ca urmare a pierderilor suferite din cauza pandemiei, cel mai sprijinit sector fiind sectorul creșterii animalelor, diferențele fiind semnificative cu toate că Uniunea Europeană a dat derogări pentru sprijinul micilor producători dar și a formelor asociative.

În acest context, este evident că ajutoarele de stat sau acordat într-un mod cu totul discreționar, fără o consultare reală și fără o viziune pe termen scurt și mediu. Formelor asociative , respectiv cooperativelor dar și altor entități care se află în lanțul comercial nu li s-a acordat nici un fel de sprijin, deși se puteau acorda până la 200.000 euro. Nimeni nu a contabilizat pierderile suferite de producătorii mici și medii, nici măcar nu au fost interesați, singura măsură luată fiind redeschiderea piețelor agro-alimentare în exterior. Toate acestea nu au făcut altceva decât să faciliteze importurile de produse vegetale din spațiul extra comunitar dar și din spațiul comunitar în detrimentul producției autohtone.

Dezinteresul față de sectorul legumicol este evident din partea autorităților cu putere de decizie, astfel vă dăm un exemplu elocvent, respectiv, până la data de 1 mai 2021, România, ca și celelalte state membre, ar fi trebuit să transpună în legislația națională Directiva privind practicile comerciale neloiale care reglementează relația dintre marile lanțuri de magazine și furnizorii lor. Momentan însă, proiectul de lege prin care se va face transpunerea este “pe drum” între Senat și Camera Deputaților, ca să nu mai vorbim de lipsa de politici privind sectorul legumicol.

Având în vedere aspectele menționate, dar și faptul că sectorul legumicol, cu precădere legumicultorii mici și medii se află la limita de subzistență datorită unei lipse a politicilor pe termen scurt și mediu, unei lipse de viziune în ceea ce privește încurajarea asocierii prin măsuri stimulative pentru fermierii care se asociază, solicităm măsuri concrete și urgente:

  • Înființarea unui compartiment de horticultură în cadrul MADR
  • Reglementarea în sectorul legume-fructe și actualizarea legislației acestui sector conform necesităților actuale (trasabilitate, sortare, ambalare, etichetare etc)
  • Acordarea unui ajutor de stat cu o valoare începând de la 20.000 euro/fermă până la maxim 100.000 euro/fermă.
  • Acordarea unui ajutor de stat pentru cooperative, grupuri și organizații de producători de până la 300.000 euro, conform derogărilor Comisiei Europene în contextul pandemiei COVID19 și a amendamentelor aduse Regulamentului.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole