20 ianuarie 2022 - 10:39

Urgie de la București, ajutor de la Bruxelles: CE adoptă măsuri menite să crească fluxul de numerar al fermierilor

Una rece și una caldă pentru fermieri în aceeași zi! După vestea proastă privind suplimentarea cu doar 150 de milioane de lei a bugetului MADR, ceea ce pune cruce despăgubirilor promise agricultorilor pentru pagubele înregistrate anul trecut, vine și o veste bună de la Bruxelles.

Comisia Europeană (CE) a adoptat miercuri, 4 august, o măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăți în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune (PAC).

„Această măsură va sprijini și va spori fluxul de numerar al fermierilor afectați de criza provocată de pandemia de COVID-19 și de impactul condițiilor meteorologice nefavorabile din întreaga UE.

Unele regiuni au fost grav afectate, de exemplu, de inundații. Măsura le va permite statelor membre să le plătească fermierilor sprijin pentru venit și să aplice anumite scheme de dezvoltare rurală cu un nivel mai ridicat al avansurilor, de până la 70 % (creștere față de 50 %) în cazul plăților directe, respectiv  85 % (față de 75 %) în cazul plăților pentru dezvoltare rurală”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

În anunțul publicat de CE se precizează că se aplică garanțiile pentru protejarea bugetului UE, așadar plățile se pot face după finalizarea controalelor și a verificărilor și începând cu 16 octombrie 2021 în cazul plăților directe.

„Comisia Europeană a oferit sprijin sectorului agroalimentar pe tot parcursul crizei provocate de pandemia de COVID-19 prin sporirea flexibilității și prin măsuri specifice de piață”, se mai arată în comunicat.