Crescătorii de porci care vor să beneficieze de ajutorul de stat acordat în contextul crizei COVID-19 trebuie să depună urgent cererile! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale informează că fermierii mai au la dispoziție doar două zile pentru a depune cererile la sediile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Termenul limită pentru depunerea acestor cereri este marți, 29 septembrie, iar după această dată, nicio cerere nu va mai fi acceptată.
”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale invită fermierii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate să depună cererile de solicitare ale ajutoarelor de stat la centrele județene APIA, respectiv al municipiului București, până la data de 29 septembrie inclusiv”, transmite ministerul de resort.
Astfel, 29 septembrie 2020 este ultima zi de depunere a cererilor de solicitare la APIA a ajutorului de stat pentru crescătorii de porci.
Mai mult, MADR recomandă crescătorilor de suine să trimită cererile online, prin fax, poştă sau în format electronic prin e-mail, pentru a evita aglomerația de la sediile APIA.
Valoarea totală care poate fi plătită pentru fiecare întreprindere nu depășește 100.000 euro, iar cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducție (scroafe și scrofițe).
Pentru a fi eligibili la acordarea sprijinului, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:
a) să dețină exploatație cu cod ANSVSA înregistrată/autorizată sanitar veterinar;
b) să desfășoare activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor în semestrul I al anului 2020, cu excepția celor care dețin exploatații aflate în imposibilitate de populare din cauza măsurilor de restricție sanitare veterinare generate de evoluția pestei porcine africane;
c) nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării CE – Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 (2020/C91I/01);
d) nu se afla în dificultate, (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019.
Pentru mai multe detalii, puteți consulta proiectul de act normativ cu un CLICK AICI.