Ajutoare de 100.000 de euro, dar cui si cand? Ministrul Agriculturii ofera detalii

Ajutoarele de stat în valoare de până la 100.000 de euro vor fi acordate acelor fermieri care au fost afectați de criza provocată de noul coronavirus, este precizarea făcută de ministrul Agriculturii, Adrian Oros. După cum AGRO TV v-a informat, Comisia Europeană și-a dat acordul ca statele membre să poată sprijini fermierii afectați de pandemia de coronavirus cu ajutoare de stat de până la 100.000 de euro și ajutoare de minimis de până la 20.000 de euro.

”Pe aceste măsuri de sprijin pe care Comisia Europeană le permite să le construim, o să gândim ca ele să fie îndreptate acolo unde pagubele vor fi cele mai mari. Deocamdată, monitorizăm zilnic ce se întâmplă, nu sunt pierderi foarte mari în agricultură și industria alimentară. Activitatea continuă și sper să continue peste tot. Sunt probleme mai mult de piață”, a spus ministrul Adrian Oros la Antena 3.

Șeful MADR a mai precizat că măsurile de sprijin se vor adopta gradual, în funcție de domeniu și de gradul de afectare, în așa fel încât toți cei care au suferit din cauza acestei crize să beneficieze de aceste ajutoare. ”Unii vor avea pierderi după ce criza va înceta, dar acele pierderi vor fi consecința a ceea ce se întâmplă în perioada crizei. Noi trebuie să gândim scheme de ajutor și pentru ce se întâmplă acum, pe termen scurt, dar și scheme de ajutor pe termen lung pentru anumite sectoare de activitate”.

Adrian Oros a mărturisit că, la acest moment, nu există un termen exact pentru când vor fi acordate primele ajutoare. Decizia va fi luată împreună cu mediul asociativ și vor conta cifrele contabile care să dovedească gradul de afectare al agentului economic.

”Nu pot să vă spun exact care vor fi și ce domenii vor fi. Împreună cu mediul asociativ și cu ce colectăm noi de pe piață vom vedea și se vor vedea și cifrele contabile, ce domenii sunt afectate, care anume dintre agenții economici sunt afectați și cât de tare sunt afectați. Am dorit ca în această perioadă să sprijinim pe cei care au pierderi, dar și să scriem niște scheme de sprijin să corectăm deficitul comercial care anul trecut a fost aproape de 1,2 miliarde”, a precizat Adrian Oros.

El a mai subliniat că printre fermierii cei mai afectați de această criză se află crescătorii de animale, care se confruntă cu un deficit de furaje, în special la șrotul de soia din import. Din acest motiv, ministrul și-a manifestat intenția de a susține producătorii români de furaje: ”Am vrea să îi sprijin pe cei care produc furaje în România”, a subliniat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că vor beneficia de ajutor cei care fac depozitare și procesare. ”Ar fi un criteriu și am câștiga pe două planuri. Ar fi locuri de muncă aici în țară, deficitul comercial s-ar reduce. Doamne ferește, dacă s-ar mai întâmpla un asemenea fenomen, nu am mai fi așa de dependenți de ceea ce vine din afară și de restricțiile ce vin din acest tip de criză”, a mai spus șeful MADR.

”Deocamdată nu avem oficial înregistrate situate generate de această criză, încă, situații majore. Pentru celelalte tipuri de măsuri sunt generale, atât cele fiscale sau de împrumuturi, șomajul tehnic. Se referă la tot mediul economic. Acestea vor fi niște scheme de ajutor special pentru anumite domenii și pentru anumiți actori economici care în această situație de criză s-ar putea să piardă datorită distorsionărilor”, a mai explicat Oros

Acesta a mai spus și că primele ajutoare de stat ar putea să fie acordate în perioada imediat următoare, pentru a-i salva pe fermieri de la faliment: ”S-ar putea ca la unii să fim nevoiți să le acordăm acum, ca să îi ajutăm să rămână pe piață, fiind niște actori importanți. La alții, post-criză pentru că s-ar putea ca efectele să apară post criză. Și ar fi nedrept să îi ajutăm pe unii acum, iar alții care ar avea pierderi, dar care ar fi consecință, ar fi nedrept să nu beneficieze”, a conchis ministrul Agriculturii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole