AI TAIAT PORCUL DAR POTI SA-L MANANCI LINISTIT? INFORMATIA COSTA 10-15 LEI

Este perioada în care, în mod tradiţional, gospodarii taie porcul de Crăciun. Din păcate, tot în această perioadă, se înregistrează și cele mai multe cazuri de infestare cu trichineloză. Libertatea îți spune ce trebuie să faci, pentru a înlătura orice risc de contaminare.

În primil rând, abține-te și nu consuma nimic din carnea de porc, până nu  primești „undă verde” de  la medicul veterinar.

Nu te atinge nici de șorici, înainte de a-i face analizele

După ce pârlești porcul, nu te lăsa tentat și nu consuma nici măcar șorici sau ureche, până nu faci testul de trichineloză la medicul veterinar. Pentru asta trebuie să-i duci acestuia probe de carne, recoltate doar din anumite locuri, și anume, din pilierii diafragmatici, din musculatura intercostală sau din musculatura de la baza limbii. Prețul unei astfel de analize este în jur de 10-15 lei.

Despăgubiri sau amenzi de până la 40.000 de lei

Dacă, în urma analizelor, constată că porcul de Crăciun este bolnav de trichineloză, medicul veterinar va întocmi documentația necesară, pe baza căreia vei primi despăgubiri de la stat, la valoarea de piață a animalului. Dar, atenție! Potrivit legii, pentru porcii depistaţi cu trichineloză se acordă despăgubiri, “numai dacă animalele sunt identificate prin crotaliere şi înregistrate în baza naţională de date”. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.

- Publicitate -
Nu cumpăra porcul de oriunde!

Nu cumpăra de oriunde porcul de Crăciun sau carne tranșată de porc. Atenție mărită chiar și atunci când cumperi porcul din târg. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor avertizează că târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar- veterinar şi supravegheat de un medic veterinar. Chiar și transportul porcilor vii, către abator sau către gospodăria cumpărătorului, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate. Potrivit legii, dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, atât cumpărătorul, cât şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, care merg până la amenzi de câteva zeci de mii de lei, iar animalele sunt confiscate  fără a se oferi despăgubiri.

 Prin fierbere, prăjire sau afumare nu se distrug larvele

Trichineloza este o boală provocată de viermele Trichinella spiralis, care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată. Omul se îmbolnăveste în cazul în care consumă carne de porc, de vânat (mistreț, urs) sau de cal, care conține larve sau chisturi viabile de Trichinella spiralis. Majoritatea cazurilor de trichineloză sînt asimptomatice, însă există și forme grave, care pot cauza moartea prin complicaţiile determinate. Printre simptomele trichinelozei se numără tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, greturi si vărsături), care apar la o zi, două, după consumul de carne contaminată. Mai sunt caracteristice febra, umflarea ochilor și a feței, conjunctivita, durerile musculare și slăbiciunea musculară severă. Potrivit medicilor, procedeele de sărare, afumare, uscare, fierbere sau prăjire a cărnii nu distrug larvele care provoacă trichineloza. Boala nu se transmite de la om la om.

sursa: libertatea.ro

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole