A(H5N8) ”s-ar putea transmite de la om la om”. Găinile ouătoare, noii lilieci

Șefa agenției sanitare ruse Rospotrebnadzor, Anna Popova, a declarat vineri, 12 martie 2021, că este posibil ca virusul de gripă aviară A(H5N8), detectat cu trei săptămâni în urmă la şapte ferme avicole ruseşti, să sufere mutaţii, iar probabilitatea ca acesta să înceapă să se transmită de la om la om este „foarte mare”.

„Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este foarte mare. Cel mai probabil, aceasta se va şi întâmpla, dar am putut anticipa înainte ca răul să se întâmple”, a preizat şefa agenţiei sanitare ruse Rospotrebnadzor, Anna Popova, citată de TheMoscowTimes.

Conform spuselor sale, încă mai este timp de pregătiri pentru un astfel de scenariu, mai exact pentru a dezvolta un vaccin şi de a efectua teste pentru a detecta tulpina virusului, a cărui apariţie la oameni a fost anunţată la 20 februarie de către Moscova.

„Dacă într-un final toate acestea nu vor fi necesare, ei bine, atunci am avut noroc. Dar dacă vor fi totuşi necesare, am fi deja pregătiţi”, a mai menționat șefa Rospotrebnadzor. Ea a adăugat că Rusia consideră importantă alertarea comunităţii internaţionale cu privire la existenţa unei astfel de ameninţări.

Luna trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a solicitat măsuri preventive împotriva celor şapte cazuri de gripă A(H5N8) raportate de autorităţile ruse.

Anterior, presa rusă a relatat că mai mulţi angajaţi ai unei ferme avicole din sudul Rusiei au contractat gripa aviară. Ulterior, tot media rusă, citând cercetători de la Centrul Novosibirsk „Vektor”, au comunicat că virusul H5N8 poate fi transmis de la păsări la oameni, dar că nu s-ar transmite de la om la om.

- Publicitate -

Personalul infectate activau la o fermă avicolă situată în regiunea Astrahan, unde 100.000 din cele 900.000 de găini ouătoare au fost sacrificate la începutul lunii decembrie 2020, conform OMS.

Exloatația a suspendat întreaga producţie şi distribuţie după detectarea cazurilor, în timp ce experţii au localizat până la 150 de persoane care au fost în contact cu lucrătorii infectaţi, dintre care niciunul nu a prezentat simptome.

Între timp, angajaţii afectaţi au suferit o formă uşoară de infecţie şi s-au restabilit rapid, potrivit autorităţilor.

Conform primelor evaluări ale OMS, probabilitatea transmiterii H5N8 de la om la om „este foarte scăzută”.

Întrebat de reporterii ediției online a Agro TV cu privire la pericolul reprezentat de această nouă migrație a unui virus periculos, de la pasăre la om, fostul ministrul al Agriculturii și președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), Valeriu Tabără, a precizat că autoritățile române trebuie să pună la punct rapid retehnologizarea sistemului de producție a vaccinurilor.

„Trebuie să fie luate măsuri și sper să fie efectiv o teamă logică, nu o teamă de haos. O teamă creativă care să ducă la o gândire a unui sistem și a unei strategii clare pe domeniul respectiv. România ar trebui să revină la ceea ce a însemnat și cercetarea în domeniul medical, dar și producția de medicamente, de vaccinuri pe domeniile respective, pe care, de obicei, România le-a controlat destul de bine în urmă cu 20-25 de ani”, a precizat Tabără. Nu este suficient să avem numai Măgurele. Numai cu Măgurele nu rezolvăm problemele mari cu care se confruntă partea aceasta medicală și nu numai medicală, ci și cea economică.”

Conform precizărilor făcute de Tabără, inclusiv pesta porcină africană (PPA) prezintă un pericol de mutație și migrație la om, „pentru că este tot un tip de coronavirus”.

Anul trecut, cazuri de gripă aviară au fost raportate în Bulgaria, Republica Cehă, Egipt, Germania, Ungaria, Irak, Japonia, Kazahstan, Olanda, România şi Regatul Unit.

OMS, agenţie ONU cu sediul la Geneva, a recomandat totuşi celor care călătoresc în ţări în care au existat cazuri de acest tip de gripă, „să evite fermele, contactul cu animale vii în pieţe, zonele în care animalele sunt sacrificate sau suprafeţele cu urme de excremente”.

Sursă foto: TheMoscowTimes (caracter ilustrativ)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole