Agroproiect de succes: Ferma de capre din rase românești, o investiție de 100.000 de euro

Agroproiect de succes: Ferma de capre din rase românești, o investiție de 100.000 de euro Realitatea RuralaRasele românești de capră – Carpatina sau Alba de Banat sunt concurate tot mai mult de rase caprine aduse de afară, promovate pentru o producție superioară de lapte. Sunt însă în continuare numeroase ferme de capre care se înființează cu material genetic autohton, iar cei care investesc în astfel de afaceri spun că avantajele majore ale caprelor românești sunt reprezentate de prețul accesibil și rezistența animalelor.
”Ideea ne-a venit încă din anul 2013 când am reușit să obținem în instanță o proprietate ce aparținuse familiei. Moștenirea pe care am câștigat-o în instanță ne asigura minimul de infrastructură necesară înființării unei ferme și pentru derularea unei astfel de activități. Nimeni din familie nu lucrează în acest domeniu și nu prea am avut de la cine învața, a fost o reală încercare pentru noi. A trebuit să ne documentăm și să întrebăm specialiștii ce înseamnă o astfel de afacere și ce ne trebuie pentru a ne desfășura activitatea de creștere a caprelor. Așa a început aventura noastră frumoasă, dar foarte solicitantă”, a declarat Ilinca Păulescu.
Aceasta a explicat că, ”rasele autohtone, Albă de Banat și Carpatină sunt două rase rezistente și puternice, cu o speranță de viața și o durată de exploatare destul de mare. Extrem de important este și faptul că se adaptează perfect condițiilor climatice și de furajare de la noi din țară. Nu sunt pretențioase la mâncare și sunt destul de liniștite. De asemenea, caprele Albă de Banat sunt bune și pentru faptul că au o prolificitate foarte ridicată, de 180-200%, având și câte 2-3 iezi la fătare, fără să le fie afectată starea de sănătate. Rasele românești de caprine nu sunt sensibile la boli, până acum nu ne-am confruntat cu astfel de probleme. Atât caprele cât și iezi iau destul de repede în greutate”.
Chiar dacă terenul moștenit în instanță de familia Păulescu le oferea un anumit start în afacerea de creștere a caprelor, totuși investiția în ferma din comuna Petrăchioaia, județul Ilfov nu a fost una neînsemnată, astfel că, în mai puțin de doi ani soții au investit în jur de 100.000 euro, în tot ce a înseamnă achiziția de animale, modernizarea adăposturilor, construirea sălii de muls și achiziția de utilaje agricole pentru a lucra terenurile.
Pentru că investițiile efectuate în ferma de capre le-a ”înghițit” toate economiile, familia Păulescu încă nu se gândește la planuri de investiții în viitorul apropiat. ”În prezent, toată producția de lapte este livrată unui procesator specializat în producția brânzeturilor de capra și sperăm ca această colaborare să dureze și în următorii 2-3 ani. Drept urmare, planuri mari de investiții în viitor nu avem. Ne dorim să consolidăm investițiile făcute până acum, să ne acoperim costurile, să aducem la un echilibru cheltuielile cu veniturile, iar peste 3-4 ani să vorbim și despre alte perspective de dezvoltare”, a declarat Ilinca Păulescu, proprietarea fermei Alexandrache, din comuna Petrăchioaia, din județul Ilfov. (Integral pe agrointel.ro)

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.