14 August 2022 - 09:57

Agropensiuni pe fonduri europene – CONFUZIA făcută de Ministrul Agriculturii

Decizia ministerului agriculturii de a nu mai finanța prin fonduri europene construirea de agropensiuni în următorii doi ani a fost întâmpinată cu multe critici din partea celor care doreau să realizeze astfel de construcții. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Marian Vișu-Iliescu a explicat eroarea din logica unei astfel de măsuri radicale.

”Eu n-am fost de acord de la început cu decizia ministrului agriculturii. Dânsul face o mare confuzie între conceptul de agropensiune, care trebuie să fie pe întreg teritoriul României, și zonele cu potențial turistic. Când vorbim de zonele cu potențial turistic, acolo putem discuta de agropensiune, pensiune turistică rurală, motel, hotel etc. E clar că acolo merg oamenii care văd o oportunitate de business deosebit pentru a fructifica zona respectivă. Agropensiunea trebuie să existe în orice sat din România, pentru că ea vine și suplinește venitul țăranului prin faptul că acolo, el pune pe masă produsele din gospodăria proprie”, a explicat Marian Vișu-Iliescu.

În viziunea consultantului, prin stabilirea unor zone turistice unde să poată fi construite agropensiuni, satele care nu vor fi în aceste zone nu vor avea șansa să se mai dezvolte din punct de vedere turistic.

”Nu au ce căuta zonele cu potențial turistic în conceptul de agropensiune. De exemplu, la mine în Teleorman, eu n-o să am zonă cu potențial turistic niciodată. Eu aș putea să dezvolt un agroturism în sensul să vină omul să vadă cum arată un animal, o pasăre, un solar, să-l plimb pe la bisericile din zonă, să-l duc în vestitul sat al lui Moromete. Pe mine mă degrevează de această posibilitate de a dezvolta acolo agropensiune.

Am înțeles ideea că la dumnealui, în Florești, s-au făcut multe case de vacanță pe conceptul de agropensiune. Aici nu mai este problema noastră, ci a autorităților, să monitorizeze și să verifice. Pentru că unii și-au făcut niște case de vacanță sub umbrela de agropensiune, nu trebuie degrevată posibilitatea dezvoltării conceptului. Satul românesc se poate dezvolta și prin agropensiuni”, a mai subliniat Marian Vișu-Iliescu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole