Agrometeo: ANM a emis o avertizare de COD GALBEN de caniculă și intensificări ale vântului până la data de 08 August 2020, ora 21:00. Fenomenul se va manifesta pe arii extinse în regiunile sudice şi estice vremea va fi canicularã, se vor înregistra temperaturi maxime de 35…38 de grade, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge sau va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi. În jumãtatea de sud a ţãrii local şi temporar vântul va avea intensificãri, cu viteze la rafalã în jurul a 55 km/h.
În Dobrogea, sudul Moldovei, cea mai mare parte a Munteniei şi local în Oltenia nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi minime ce nu vor coborî sub 20 de grade.
Notã: Indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi şi în Câmpia de Vest.
Între timp, în sud-vest, în nord-estul ţãrii cu o probabilitate destul de ridicatã, pe arii restrânse vor fi averse, descãrcãri electrice şi posibil grindinã. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar izolat se pot înregistra cantitãţi de apã mai însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri temporare, local în est şi sud-est, dar de scurtã duratã şi în timpul ploilor.
Agrometeo: Caracteristici meteorologice, 08 – 10 August 2020
Vremea se va menţine cãlduroasã în majoritatea regiunilor, canicularã pe arii relativ extinse în regiunile extracarpatice.
Temperatura medie diurnã a aerului se va încadra între 19…31°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 26 …38°C, în aproape toatã ţara.
Temperatura minimã a aerului se va încadra între 11 … 24°C, valorile cele mai scãzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.
Agrometeo: Caracteristici agrometeorologice
În cultura de porumb neirigat, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite scãzute şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã), în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei şi Olteniei, local în nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, centrul, izolat sudul Transilvaniei şi al Crişanei. În Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, Crişana, izolat în nord-vestul şi vestul Moldovei, nord-vestul şi estul Munteniei, nordul Olteniei, nord-estul Banatului, rezerva de apã din sol va prezenta valori satisfãcãtoare şi apropiate de optim.
Agrometeo: Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, se vor înregistra în continuare ofilirea temporarã şi rãsucirea aparatului foliar în orele de amiazã la prãşitoare, uscarea frunzelor bazale şi forţãri stadiale, starea de vegetaţie a culturilor depreciindu-se treptat, în special pe terenurile afectate de fenomenul de secetã pedologicã cu diferite grade de intensitate.
La floarea-soarelui va fi posibilã finalizarea fazei de înflorire (100%), culturile aflându-se predominant la maturitate cearã (10-100%), precum şi maturitate deplinã (10-60%), în special în semãnãturile efectuate în epoca optimã şi pe suprafeţele cu o bunã aprovizionare cu apã a solului.
Cultura de porumb se va afla la înflorirea paniculului (60-100%) şi mãtãsire (50-100%), precum şi maturitate în lapte şi cearã (10-100%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.
În centrul, estul şi vestul ţãrii, la sfecla de zahãr se va înregistra creşterea intensã a rãdãcinii în grosime şi greutate, iar cartoful va parcurge creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, local fiind posibilã declanşarea maturitãţii tehnologice la soiurile de varã.
La pomii fructiferi (seminţoase) vor predomina fazele de creştere şi dezvoltarea a fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea rodului, iar la sâmburoase se va continua recoltarea.
În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala creşterea şi dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, precum şi izolat coacerea boabelor.
Lucrãrile agricole de sezon se vor putea desfãşura în general în condiţii bune, în cea mai mare parte a ţãrii, transmite ANM.
Agrometeo: RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:
- Continuarea lucrãrilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arãturilor în vederea însãmânţãrilor de toamnã pe terenurile cu o bunã aprovizionare cu apã a solului;
- Lucrãri de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (tratamente fito-sanitare, erbicidãri, etc.).