29 iulie 2021 - 05:27

AgroMeteo Weekend: Vreme calduroasa si ploi locale. Consulta starea de vegetatie a culturilor agricole

Caracteristici meteorologice, 11 – 12 Iulie 2020
Vremea se va menţine cãlduroasã, izolat canicularã la amiazã în zonele de câmpie, unde şi disconfortul termic va fi în creştere.

Regimul pluviometric
Se întrevãd ploi locale cu caracter de aversã, însoţite de descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului şi, posibil, vijelii şi grindinã. Pe arii restrânse, cantitãţile de apã vor fi mai însemnate.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura neirigatã de porumb, aprovizionarea cu apã pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfãcãtoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Transilvania, Crişana, cea mai mare parte a Olteniei şi Banatului, local în vestul, nordul, centrul, sudul şi estul Munteniei, nordul, centrul, estul, vestul, izolat sud-vestul Moldovei, centrul şi sud-vestul Dobrogei. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite scãzute şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã), pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în centrul, estul, sudul şi sud-estul Moldovei, nord-estul, estul, sud-estul, nordul şi sudul Munteniei, sudul, sud-vestul, izolat estul Olteniei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina o evoluţie normalã a proceselor fiziologice la toate culturile agricole, în cea mai mare parte a ţãrii. Starea de vegetaţie a speciilor prãşitoare se va menţine în general bunã şi medie, iar în semãnãturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apã în sol, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi stânjenite.

 • La grâul de toamnã înfiinţat în epoca optimã se vor continua lucrãrile de recoltare, iar în semãnãturile tardive se vor înregistra fazele de maturitate în cearã şi deplinã (30-100%).
 • Cultura de rapiţã aflatã la maturitatea tehnologicã se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole.
 • Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui vor predomina fazele de formare a capitulului (50-100%), înflorirea (30-100%) şi începutul maturitãţii în cearã (10-30%), la nivelul întregii ţãri.
 • Funcţie de data semãnatului şi agrotehnica aplicatã, porumbul va înregistra diferite faze de vegetaţie, respectiv: formarea paniculului (20-100%), înflorirea şi mãtãsirea (10-50%), iar izolat în zonele de câmpie, la hibrizii extratimpurii se va putea declanşa maturitatea în lapte (10-15%).
 • În principalele bazine de culturã, la sfecla de zahãr se vor semnala înfrunzirea (70-100%), precum şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (30-100%).
 • Cartoful pentru consum se va afla la creşterea tuberculilor şi înflorire (40-100%), în majoritatea zonelor de culturã.
 • În toate plantaţiile, la speciile de seminţoase (mãr, pãr) predominante vor fi fazele de creştere a fructelor şi acumulare a zaharurilor, iar la sâmburoase (cais, piersic şi prun), maturarea fructelor şi recoltarea acestora.
 • Viţa de vie din cea mai mare parte a podgoriilor va parcurge creşterea lãstarilor/frunzelor, precum şi dezvoltarea boabelor.

  În zilele fãrã precipitaţii, lucrãrile agricole în câmp (praşile mecanice/manuale, erbicidãri, tratamente fito-sanitare, recoltare, etc.) se vor desfãşura în condiţii relativ bune.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

 • Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
 • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
 • Continuarea lucrãrilor de întreţinere la speciile prãşitoare, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dãunãtorilor, erbicidãri, praşile manuale);
 • Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apã în sol din sud-estul ţãrii.