AgroMeteo: Vremea se incalzeste. HARTA: Care este rezerva de umiditate din sol?

Caracteristici meteorologice,16 – 17 Aprilie 2020
Vremea se va încãlzi faţã de intervalul precedent, însã dimineaţa va fi încã rãcoroasã în majoritatea regiunilor. Temperatura medie diurnã a aerului va oscila între 8…17°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, în cea mai mare parte a ţãrii.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 14…24°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimã a aerului se va situa între 1…10°C în majoritatea zonelor de culturã, cele mai scãzute valori înregistrandu-se în estul Transilvaniei, astfel cã pe arii relativ extinse se va semnala brumã.
Temperatura medie diurnã a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 7…18°C, valori favorabile parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-rãsãrire) la culturile înfiinţate pânã în prezent, precum şi continuãrii însãmânţãrilor de primãvarã (sfeclã de zahãr, cartof, floarea-soarelui, porumb, etc).

Regimul pluviometric
Cerul va fi variabil spre mai mult senin. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime, peste mediile multianuale în special în regiunile estice, se vor situa între 14 şi 24 de grade, iar cele minime între 1 şi 10 grade, mai scãzute în depresiuni, unde se va forma brumã.

Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate în cultura grâului de toamnã pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Moldova şi Dobrogea, cea mai mare partea a Munteniei şi a Transilvaniei, local în nordul şi nord-vestul Banatului. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim, în Maramureş şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local în nord-estul şi vestul Banatului, nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Munteniei.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de apã se va situa în limite satisfãcãtoare şi apropiate de optim, în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Banatului şi Olteniei, nordul, local centrul şi sudul Transilvaniei, sudul, sud-vestul, vestul şi nord-vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei. Deficite de umiditate în sol (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei.

Harta ANM, Rezerva de umiditate în stratul de sol

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, procesele vegetative vor fi uşor încetinite.
În funcţie de data semãnatului şi agrotehnica aplicatã, orzul şi grâul de toamnã îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia, înfrãţire şi alungirea paiului (40-100%), în majoritatea zonelor de culturã.
Rapiţa se va afla predominant la înfrunzire (10-18 frunze) şi alungirea tulpinii (10-30%), cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu medie şi slabã pe terenurile afectate de seceta pedologicã cu diferite grade de intensitate, precum şi în semãnãturile tardive.
Speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea şi începutul creşterii frunzelor, iar la seminţoase se vor semnala înmugurirea şi dezmugurirea.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie vor predomina fazele de „plâns” şi înmugurire.
La culturile de primãvarã (borceag, mazãre, ovãz, orzoaicã, lucernã.) însãmânţate pânã la aceastã, izolat se vor putea înregistra fazele incipiente de vegetaţie (germinare-rãsãrire). Totodatã, la floarea-soarelui, sfeclã de zahãr şi porumb se vor efectua pe suprafeţe agricole extinse, atât pregãtirea patului germinativ, cât lucrãrile de semãnat.
Lucrãrile agricole de sezon (semãnat, fertilizãri, erbicidãri, tratamente fito-sanitare, pregãtirea patului germinativ, etc.) se vor efectua în general normal la nivelul întregii ţãri.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Efectuarea însãmânţãrilor culturilor din prima urgenţã (orzoaicã, ovãz, borceag, lucernã, sfeclã de zahãr);
  • Pregãtirea patului germinativ şi efectuarea lucrãrilor de semãnat/plantat la culturile de primãvarã (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Fertilizarea fazialã a cerealierelor de toamnã cu îngrãşãminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrãrilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tãieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole