AgroMeteo. Vreme rece si instabila cu pericol de caderi de grindina
Caracteristici meteorologice, 29 – 30 Mai 2020
Vremea se va menţine în general instabilã şi rãcoroasã, chiar rece pentru aceastã datã în nord-est. Temperatura medie diurnã a aerului se va situa între 9…18°C, în aproape toatã ţara, valori mai scãzute cu 1…3°C comparativ cu mediile multianuale.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 15…23°C, la scara întregii ţãri.
Temperatura minimã a aerului se va încadra între 3…13°C, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurnã a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse între 10…19°C, optime pentru parcurgerea fazelor de rãsãrire şi înfrunzire la culturile de primãvarã.
Regimul pluviometric
În nordul şi nord-estul teritoriului nebulozitatea va fi persistentã în cea mai mare parte a intervalului, temporar va ploua mai ales sub formã de aversã şi vor fi condiţii de grindinã şi descãrcãri electrice. În celelalte regiuni, înnorãrile vor fi accentuate mai ales dupã-amiaza şi seara, când local vor fi averse, cãderi de grindinã şi frecvente descãrcãri electrice. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitãţile de apã vor depãşi 15 l/mp şi izolat 30 l/mp. Vântul va avea intensificãri în special în timpul ploilor.
Caracteristici agrometeorologice
Pe adâncimea 0-100 cm, conţinutul de apã din sol în cultura grâului de toamnã, se va încadra în limite scãzute şi deosebit de scãzute, seceta pedologicã având diferite grade de intensitate, respectiv moderatã, puternicã şi extremã, în Moldova, Dobrogea, Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania, cea mai mare parte a Munteniei, local în centrul, estul şi sudul Olteniei. Rezerva de umiditate a solului va prezenta valori satisfãcãtoare şi apropiate de optim, în nordul, estul şi sud-vestul Olteniei, izolat în nord-estul Munteniei.
În stratul de sol 0-50 cm în cultura neirigatã de porumb, se vor înregistra deficite de apã (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã), în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Banat, nordul, local estul, centrul, vestul, sudul şi sud-estul Moldovei, estul, centrul, sudul şi sud-vestul Transilvaniei, estul, sudul, sud-vestul şi centrul Munteniei, vestul şi sudul Crişanei. Gradul de aprovizionare cu apã al solului se va situa în limite satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim şi optime, în Maramureş şi Oltenia, nordul, local în centrul şi sudul Transilvaniei, estul, centrul, sudul şi sud-vestul Moldovei, nordul, nord-vestul, vestul şi izolat sud-estul Munteniei, nord-estul Banatului, vestul Crişanei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În aceste condiţii, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfãşura normal în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bunã şi medie la culturile înfiinţate în epoca optimã, iar la cele tardive, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi slabã, îndeosebi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol.
Culturile de orz şi grâu de toamnã îşi vor continua înspicarea (30-100%), înflorirea (10-60%) şi maturitatea în lapte (10-30) pe majoritatea suprafeţelor agricole. Local, în sud-estul ţãrii va fi posibilã declanşarea maturitãţii în cearã (10-15%). Cerealierele semãnate tardiv se vor afla la alungirea paiului (60-100%), precum şi ?burduf? şi înspicare (10-100%).
Rapiţa semãnatã pe unele suprafeţe din Transilvania, Dobrogea, Muntenia şi Moldova va parcurge înflorirea (40-100%), formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (50-100%).
Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se vor semnala rãsãrirea (50-100%), formarea primei perechi de frunze (20-100%) şi înfrunzirea (6-16 frunze).
La cultura de porumb vor predomina rãsãrirea (40-100%), formarea frunzei a treia (20-100%) şi înfrunzirea (4-9 frunze).
În principalele bazine specializate, sfecla de zahãr va parcurge rãsãrirea, dezvoltarea primei perechi de frunze şi alungirea axei hipocotile, iar la cartof se vor înregistra încolţirea şi rãsãrirea (50-100%), creşterea primei perechi de frunze (40-100%) şi tuberizarea (10-30%).
La pomii fructiferi din toate plantaţiile vor predomina fazele de creştere a frunzelor/lãstarilor, legarea şi creşterea rodului. Totodatã, la soiurile timpurii de cireş se vor continuã coacerea şi recoltarea fructelor.
Viţa de vie va parcurge creşterea frunzelor/lãstarilor, apariţia inflorescenţelor şi înflorirea, în majoritatea podgoriilor. De asemenea, la soiurile timpurii se vor semnala formarea şi creşterea boabelor.
Pe ansamblu, lucrãrile agricole de sezon (fertilizãri, erbicidãri, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc) se vor desfãşura în bune condiţii, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.
RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:
- Combaterea bolilor şi dãunãtorilor în culturile de toamnã;
- Efectuarea lucrãrilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole (tratamente fito-sanitare);
- Continuarea fertilizãrii foliare la speciile de câmp;
- Efectuarea lucrãrilor agrotehnice de întreţinere a culturilor de primãvarã (praşile mecanice şi manuale, erbicidãri, tratamente cu insecto-fungicide);
- Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole cu deficite de umiditate în sol.