AgroMeteo. Vreme rece cu ploi si descarcari electrice. Afla continutul de apa in sol

Caracteristici meteorologice, 21 – 22 Mai 2020
Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai rece decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţãrii. Temperatura medie diurnã a aerului va oscila între 7…18°C, abaterile termice negative fiind de 1…5°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura maximã a aerului se va situa între 13…23°C, pe aproape întreg teritoriul.
Temperatura minimã a aerului va fi cuprinsã între 0…12°C, în toate zonele de culturã.
Temperatura medie diurnã a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 8…19°C la nivelul întregii ţãri, valori optime parcurgerii fazelor vegetative la prãşitoarele semãnate pânã la aceastã datã.

Regimul pluviometric
Înnorãrile vor persista în sudul, sud-estul şi centrul ţãrii unde, mai ales ziua, se vor semnala averse, local moderate cantitativ, însoţite şi de descãrcãri electrice. În restul teritoriului, cerul va fi doar temporar noros şi pe arii restrânse va ploua slab. Vântul va avea unele intensificãri în prima parte a intervalului în regiunile estice, sud-estice şi vestice.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnã, conţinutul de umiditate din sol pe adâncimea 0-100 cm, se va încadra în limite scãzute şi deosebit de scãzute, seceta pedologicã având diferite grade de intensitate, respectiv moderatã, puternicã şi extremã, în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana şi Transilvania, cea mai mare parte a Maramureşului. Aprovizionarea cu apã a solului va prezenta valori satisfãcãtoare, izolat în nord-vestul Maramureşului.
În stratul de sol 0-20 cm, în cultura neirigatã de porumb, se vor înregistra deficite de apã (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã), în Dobrogea şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Transilvania, nordul şi nord-vestul Banatului, estul, nordul, sudul, centrul şi izolat în vestul Munteniei. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Banatului şi a Olteniei, local în nordul, nord-vestul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, estul, centrul şi sudul Moldovei, nordul, vestul, sudul, sud-vestul şi izolat sud-estul Munteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Procesele biologice ale culturilor agricole se vor desfãşura pe ansamblu normal în aproape toatã ţara, iar pe terenurile cu o bunã aprovizionare cu apã a solului, ritmurile de vegetaţie ale plantelor vor fi mai intensificate. De asemenea, la cele întârziate fenologic şi local, pe terenurile cu deficite accentuate de apã în sol, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabã.
Culturile de orz şi grâu de toamnã se vor afla în fazele de alungire a paiului (30-100%), „burduf” şi înspicare (10-50%), precum şi începutul înfloririi (10-30%), îndeosebi în semãnãturile înfiinţate în perioada optimã.
Rapiţa va parcurge predominant înflorirea (20-100%) şi formarea silicvelor (10-60%), pe majoritatea suprafeţelor cultivate.
În fncţie de data semãnatului, la floarea-soarelui se vor semnala germinarea (40-100%), rãsãrirea (30-100%), precum şi apariţia primelor frunze (20-100%).
La porumb se vor înregistra fazele de germinare şi rãsãrire (30-100%), apariţia frunzei a treia (20-100%) şi începutul înfrunzirii (1-4 frunze), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bunã şi medie.
Sfecla de zahãr se va afla la germinare, rãsãrire şi apariţia primelor frunze ale rozetei (10-100%), iar cartoful pentru consum (soiuri timpurii) la încolţire, rãsãrire şi dezvoltarea primei perechi de frunze (20-100%).
Speciile de sâmburoase îşi vor continua creşterea fructelor/frunzelor/lãstarilor, iar seminţoasele, legarea rodului, înfrunzirea şi înflorirea.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie va parcurge creşterea frunzelor şi a lãstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor, la nivelul întregii ţãri.
Lucrãrile agricole specifice (semãnat, plantat, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizãri, erbicidãri, etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Definitivarea semãnatului la culturile prãşitoare (porumb, floarea-soarelui);
  • Efectuarea lucrãrilor de combatere a bolilor, buruienilor şi dãunãtorilor la speciile de toamnã;
  • Aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole;
  • Continuarea aplicãrii îngrãşãmintelor minerale complexe în culturile de primãvarã.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole