Agrometeo: Rezerva de apă și starea culturilor în următoarea perioadă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza agrometeorologică pentru perioada 15-21 iunie.

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Potrivit meteorologilor, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 13°C și 25°C, limite apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 20°C și 31°C, în toate zonele de cultură.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 5°C și 19°C, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni.

În ceea ce privește precipitațiile, meteorologii arată că se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

Conform analizei Laboratorului de agrometeorologie al ANM, în cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă) în Crișana și Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, Dobrogea și Transilvania, local în nordul,
estul și sudul Munteniei, estul, centrul și sudul Olteniei, nordul și nord-vestul Banatului. Rezerva de apă din sol se va
situa în limite satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, local în nord-estul și vestul Banatului, nordul, estul și sudul Olteniei, nordul, sudul și sud-vestul Transilvaniei, nordul, vestul, centrul și sudul Munteniei, izolat sud-vestul Dobrogei și centrul Moldovei.

În cultura de porumb, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în Dobrogea și Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului și a Crișanei, local nordul, estul și sudul Munteniei, sudul și estul Olteniei, izolat nord-vestul, centrul, sudul și estul Transilvaniei. Gradul de aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe suprafețe extinse din Oltenia și Transilvania, local în nordul, vestul, centrul, și sudul Munteniei, nordul, nord-estul, centrul și sud-vestul Moldovei, izolat nord-estul Banatului și sud-estul Crișanei. se mai arată în prognoza agrometeorologică a ANM.

În privința stării de vegetație a culturilor, specialiștii Laboratorului de agrometeorologie estimează că, pe ansamblu, regimul termic al aerului favorabil va imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamnă, iar la prăşitoare, creşterea şi dezvoltarea vegetativă se vor desfăşura în condiţii bune în cea mai mare parte a regiunilor, în special pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Conform prognozei agrometeorologice, sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă îşi vor continua înflorirea, maturitatea în lapte şi ceară (10-100%). Local în jumătatea de sud a ţării, la orzul de toamnă se va putea declanşa maturitatea deplină (10-30%). În culturile tardive se vor semnala fazele de înspicare, înflorire şi maturitate în lapte (10-100%).

Rapiţa va parcurge formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (50-100%), iar în jumătatea de sud a ţării va predomina maturitatea deplină (10-80%).

Cultura de floarea-soarelui va înregistra fazele de înfrunzire (11-20 frunze) şi formarea calatidiului (10-70%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie.

La porumb predominante vor fi fazele de formare a frunzei a 3-a (80-100%) şi înfrunzirea (8-16 frunze) în cea mai mare parte a zonelor, iar local în extremitatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea apariţiei paniculului la hibrizii extratimpurii şi timpurii, se mai arată în raportul agrometeorologic al ANM.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor înregistra înfrunzirea şi îngroşarea axei hipocotile (10-100%), iar la cartof, creşterea lăstarilor laterali (50-100%), tuberizarea şi îmbobocirea (20-100%).

La pomii fructiferi, speciile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, vişin) aflate în faza de maturitate tehnologică își vor continua recoltarea, iar la piersic şi prun se va semnala creşterea fructelor şi a lăstarilor, precum şi înfrunzirea. La seminţoase (măr, păr, gutui) se vor semnala formarea şi dezvoltarea rodului, creşterea lăstarilor şi înfrunzirea.

Viţa-de-vie va parcurge înfrunzirea, creşterea lăstarilor şi înflorirea în cea mai mare parte a podgoriilor, precum şi formarea şi creşterea boabelor la soiurile timpurii de masă.

În general, lucrările agricole în câmp
(fertilizări, erbicidări, prașile mecanice, tratamente fitosanitare etc.) vor fi întrerupte temporar de precipitaţiile prognozate, se mai se mai arată în analiza agrometeorologică a ANM.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole