23 aprilie 2021 - 14:49

AgroMeteo: E nenorocire! Ce se intampla cu vremea?!

Caracteristici agrometeorologice, 03 – 04 Aprilie 2020
Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnã se va încadra în limite scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Moldova şi Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, local în nordul şi nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul şi izolat în centrul Transilvaniei. În Maramureş, Crişana şi Oltenia, local în nord-estul şi vestul Banatului, nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, sudul şi sud-vestul Munteniei, rezerva de apã a solului va prezenta valori satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim, transmite Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Caracteristici meteorologice
În aceastã perioadã va predomina o vreme în general normalã sub aspect termic, în aproape toatã ţara. Temperatura medie diurnã a aerului va oscila între 4…12°C, limite apropiate de normele climatologice, în cea mai mare parte a ţãrii.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 9…17°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimã a aerului se va situa între -2…6°C în majoritatea zonelor de culturã, valori mai scãzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei, producându-se brumã şi îngheţ la sol.

Regimul pluviometric
Cu totul izolat, sunt posibile precipitaţii sub formã de ploi locale, acestea fiind însoţite de intensificãri ale vântului la nivelul întregului teritoriu.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, procesele vegetative vor fi uşor încetinite.
Funcţie de data semãnatului şi agrotehnica aplicatã, orzul şi grâul de toamnã îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia, înfrãţire şi alungirea paiului (40-100%), în majoritatea zonelor de culturã.
Rapiţa se va afla predominant la înfrunzire (10-18 frunze) şi alungirea tulpinii (10-30%), cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu medie şi slabã pe terenurile afectate de seceta pedologicã cu diferite grade de intensitate, precum şi în semãnãturile tardive.
Speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea şi începutul creşterii frunzelor, iar la seminţoase se vor semnala înmugurirea şi dezmugurirea.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie vor predomina fazele de „plâns” şi înmugurire.
La culturile de primãvarã (borceag, mazãre, ovãz, orzoaicã, lucernã.) însãmânţate pânã la aceastã, izolat se vor putea înregistra fazele incipiente de vegetaţie (germinare-rãsãrire). Totodatã, la floarea-soarelui, sfeclã de zahãr şi porumb se vor efectua pe suprafeţe agricole extinse, atât pregãtirea patului germinativ, cât lucrãrile de semãnat.
Lucrãrile agricole de sezon (semãnat, fertilizãri, erbicidãri, tratamente fito-sanitare, pregãtirea patului germinativ, etc.) se vor efectua în general normal la nivelul întregii ţãri.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE

  • Efectuarea însãmânţãrilor culturilor din prima urgenţã (orzoaicã, ovãz, borceag, lucernã, sfeclã de zahãr);
  • Pregãtirea patului germinativ şi efectuarea lucrãrilor de semãnat/plantat la culturile de primãvarã (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Fertilizarea fazialã a cerealierelor de toamnã cu îngrãşãminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrãrilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tãieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole.