AgroMeteo: Cum va fi vremea in Duminica Floriilor?

În noapte de sâmbătă spre duminică, cerul va fi variabil în sud şi sud-vest şi mai mult senin în restul ţãrii. Vântul va sufla slab pânã la moderat, trecãtor cu intensificãri în zona montanã înaltã. Temperaturile minime se vor încadra între -6 grade în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 9…10 grade în Dealurile de Vest. Pe arii restrânse în nord, nord-est şi centru se va produce brumã.

Pentru Duminica Floriilor valorile termice vor fi în creştere, astfel cã, în cea mai mare parte a ţãrii, vremea va deveni deosebit de caldã pentru a doua decadã a lunii aprilie; temperaturile maxime vor fi de la 11…14 grade pe litoral pânã în jurul a 23 de grade în Câmpia Românã şi Lunca Dunãrii. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu uşoare intensificãri în regiunile estice şi în zona montanã înaltã. Pe litoral, dimineaţa, vor fi condiţii de ceaţã.

Caracteristici meteorologice
Temperatura medie diurnã a aerului va oscila între 6…16°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C, în cea mai mare parte a ţãrii.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 14…22°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimã a aerului se va situa între -3…9°C în majoritatea zonelor de culturã, posibil mai scãzute în estul Transilvaniei.

Solul. Temperatura medie diurnã a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 8…16°C, valori favorabile parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-rãsãrire) la culturile înfiinţate pânã în prezent, precum şi continuãrii însãmânţãrilor de primãvarã (sfeclã de zahãr, cartof, floarea-soarelui, porumb, etc).

Regimul pluviometric
Sub aspect pluviometric, îndeosebi în regiunile vestice sunt posibile ploi locale, însoţite de intensificãri temporare ale vântului. Pe arii restrânse în nord şi în centru, precum şi în zonele depresionare se va forma brumã.

Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de apã pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnã, va prezenta valori scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Moldova şi Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, local în nordul şi nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul şi izolat în centrul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim, în Maramureş, Crişana şi Oltenia, local în nord-estul şi vestul Banatului, nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, vestul, sudul şi sud-vestul Munteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, procesele vegetative vor fi uşor încetinite.
Funcţie de data semãnatului şi agrotehnica aplicatã, orzul şi grâul de toamnã îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia, înfrãţire şi alungirea paiului (40-100%), în majoritatea zonelor de culturã.
Rapiţa se va afla predominant la înfrunzire (10-18 frunze) şi alungirea tulpinii (10-30%), cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu medie şi slabã pe terenurile afectate de seceta pedologicã cu diferite grade de intensitate, precum şi în semãnãturile tardive.
Speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea şi începutul creşterii frunzelor, iar la seminţoase se vor semnala înmugurirea şi dezmugurirea.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie vor predomina fazele de „plâns” şi înmugurire.
La culturile de primãvarã (borceag, mazãre, ovãz, orzoaicã, lucernã.) însãmânţate pânã la aceastã, izolat se vor putea înregistra fazele incipiente de vegetaţie (germinare-rãsãrire). Totodatã, la floarea-soarelui, sfeclã de zahãr şi porumb se vor efectua pe suprafeţe agricole extinse, atât pregãtirea patului germinativ, cât lucrãrile de semãnat.
Lucrãrile agricole de sezon (semãnat, fertilizãri, erbicidãri, tratamente fito-sanitare, pregãtirea patului germinativ, etc.) se vor efectua în general normal la nivelul întregii ţãri.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Efectuarea însãmânţãrilor culturilor din prima urgenţã (orzoaicã, ovãz, borceag, lucernã, sfeclã de zahãr);
  • Pregãtirea patului germinativ şi efectuarea lucrãrilor de semãnat/plantat la culturile de primãvarã (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Fertilizarea fazialã a cerealierelor de toamnã cu îngrãşãminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrãrilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tãieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole