25 septembrie 2021 - 04:28

AgroMeteo. COD PORTOCALIU de vant. Care sunt regiunile afectate?

Cerul va fi variabil. În intervalul 26 martie – 27 martie, ANM a emis avertizare de COD PORTOCALIU de vânt puternic. Regiunile afectate sunt zonele montane a judeţelor Caraş-Severin, Mehedinţi, Hunedoara şi Gorj. În zona montanã a judeţelor Caraş-Severin, Mehedinţi, Hunedoara şi Gorj vor fi rafale ale vântului de 80…110 km/h, iar zãpada va fi puternic spulberatã. Pe treptele mai joase de relief, vântul va slãbi treptat în intensitate şi va mai avea unele intensificãri cu viteze doar pe arii restrânse în sud-estul ţãrii şi izolat în rest. Temperaturile minime vor fi apropiate de cele normale la aceastã datã şi se vor situa, în general, între -3 şi 5 grade. Pe arii restrânse în nordul şi centrul teritoriului se va forma brumã.

Caracteristici meteorologice
În perioada 27-28 martie 2020 va predomina o vreme în general mai caldã decât în mod normal, în aproape toatã ţara. Temperatura medie diurnã a aerului va oscila între 4…13°C, valori mai ridicate cu 1…4°C comparativ cu normele climatologice, în majoritatea zonelor de culturã, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 9…19°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimã a aerului se va situa între -2…7°C în cea mai mare parte a ţãrii, izolat producându-se brumã şi îngheţ la suprafaţa solului.

Regimul pluviometric
Sub aspect pluviometric sunt posibile precipitaţii predominant sub formã de ploi locale în aproape toatã tara, acestea fiind însoţite de intensificãri ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnã, conţinutul de apã pe profilul de sol de sol 0-100 cm, se va încadra în limite scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în sudul, estul, izolat centrul şi nord-vestul Transilvanei, nordul Banatului. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana şi Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, local în nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul, sud-vestul, şi vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, procesele de creştere şi dezvoltare, atât la culturile de câmp, cât şi la cele pomi-viticole vor evolua normal în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia zonelor depresionare din centrul şi nordul ţãrii, unde ritmurile vegetative se vor desfãşura uşor mai lent. În general, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bunã şi medie în culturile semãnate în epoca optimã, respectiv medie şi slabã la cele tardive, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apã în sol.

  • Orzul şi grâul de toamnã semãnate în perioada optimã se vor afla la înfrãţire (30-100%) şi alungirea tulpinii (10-30%), iar culturile înfiinţate tardiv vor parcurge apariţia frunzei a treia şi înfrãţirea (60-100%).
  • Sub aspect fenologic, la cultura de rapiţã se vor menţine fazele de dezvoltare a aparatului foliar (9-17 frunze) şi alungirea tulpinii (10-15%).
  • În majoritatea plantaţiilor pomicole se vor înregistra înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea.
  • În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie îşi va continua faza de ?plâns?, izolat fiind posibilã declanşarea înmuguririi.
  • Pe ansamblu, lucrãrile agricole în câmp (pregãtirea patului germinativ, semãnatul culturilor de primãvarã, tratamente fito-sanitare) se vor desfãşura în condiţii relativ bune, exceptând zilele cu precipitaţii. 

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Pregãtirea patului germinativ şi semãnatul culturilor de primãvarã din prima urgenţã;
  • Fertilizarea cerealierelor de toamnã cu îngrãşãminte minerale (azotat de amoniu, complexe-NPK);
  • Efectuarea lucrãrilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fito-sanitare) în culturile de câmp şi pomi-viticole;
  • Efectuarea arãturilor în vederea însãmânţãrilor de primãvarã;
  • Controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie.

* Evoluţia stãrii de vegetaţie pentru perioada estimatã utilizeazã prognoza meteorologicã pe scurtã/medie duratã asociatã cu informaţiile fenologice colectate sãptãmânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie.