Prognoza agrometeo: Cum evoluează culturile și ce zone sunt condamnate la secetă pedologică!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza agrometeorologică pentru perioada 18-24 octombrie 2022 și a făcut câteva recomandări de specialitate în privința lucrărilor agricole.

Din punct de vedere meteorologic, vremea mai caldă sub aspect termic de la începutul intevalului va intra într-un proces de răcire, în aproape toate regiunile.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8…18°C în primele zile, abaterile termice positive fiind de 1…4°C și 4…16°C spre sfârșitul perioadei, valori apropiate de normele climatologice, la nivelul întregii țări.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 7…24°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura minimă a aerului se va situa între 0…12°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiții de producere a brumei.

- Publicitate -

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 8…16°C, limite favorabile însămânţărilor la orz şi grâu, precum şi parcurgerii fazelor de germinare, răsărire și apariția primelor frunze la culturile de toamnă.

În privința regimului pluviometric, meteorologii arată că se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

În ceea ce privește rezerva de umididate a solului, analiza Laboratorului de agrometeorologie al ANM arată că aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia și Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și Munteniei, local în estul și sud-estul Dobrogei.

În schimb, pe suprafețe extinse din Dobrogea, local în sudul și estul Moldovei, nordul, nord-estul, sudul și sud-estul Munteniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și izolat extremă.

În privința stării de vegetație a culturilor agricole, specialiștii ANM precizează că, în condiţiile agrometeorologice prognozate, ritmurile biologice la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor evolua în general normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general bună şi medie, exceptând semănăturile tardive şi terenurile unde se va menţine fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate.

Potrivit analizei Laboratorului de agrometeorologie al ANM, culturile de orz şi grâu de toamnă vor parcurge germinarea (10-100%), răsărirea (10-70%) și izolat, începutul apariţiei primelor frunze (10-20%).

Sub aspect fenologic, rapiţa îşi va continua în bune condiţii germinarea (50-100%), răsărirea (20-70%) şi înfrunzirea (7-10 frunze), la nivelul întregului teritoriu agricol.

Porumbul își va finaliza maturitatea deplină, continuându-se totodată lucrările de recoltare.

În toate bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla la îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în radăcină și maturitate tehnologică, izolat declanșându-se lucrările de recoltare.

Speciile pomicole şi viticole vor parcurge maturarea lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor şi recoltarea la soiurile tardive, în majoritatea plantaţiilor.

În general, condiţiile agrometeorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturi vegetale, arături, fertilizări), în aproape toată ţara, se mai arată în prognoza ANM.

Având în vedere condițiile expuse, specialiștii Laboratorului de agrometeorologie au făcut și câteva recomandări de specialitate pentru următoarea perioadă: eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă; continuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ bine mărunțit și așezat, a semănatului culturilor de toamnă, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului; aplicarea îngrășămintelor pe bază de azot și fosfor la culturile cerealiere de toamnă; lucrări de întreţinere în vii și livezi (tratamente fitosanitare, lucrări de tăiere, încorporarea gunoiului de grajd); finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole