AgroMeteo 5-6 august. Starea de vegetatie a culturilor agricole

Caracteristici meteorologice, 05 – 06 August 2020
Vremea va fi caldã în cea mai mare parte a regiunilor agricole, cãlduroasã dupã-amiaza îndeosebi în zonele de câmpie din sudul si estul tarii.
Temperatura medie diurnã a aerului se va încadra între 17…28°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 26 …34°C, în aproape toatã ţara.
Temperatura minimã a aerului se va încadra între 7 … 22°C, cele mai scãzute valori fiind posibile în estul Transilvaniei.

Regimul pluviometric
În regiunile sud-vestice şi local în cele nord-vestice, instabilitatea atmosfericã se va manifesta mai ales în cursul zilei prin înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice, posibil grindinã şi cantitãţi de apã ce vor depãşi 20…25 l/mp. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în jumãtatea de sud a ţãrii, dar de scurtã duratã şi în timpul ploilor.

Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apã pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite satisfãcãtoare şi apropiate de optim, în Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, Crişana, izolat în nord-vestul şi vestul Moldovei, nord-vestul şi estul Munteniei, nordul Olteniei, nord-estul Banatului. Deficite de umiditate în sol (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã) se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei şi Olteniei, local în nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, centrul, izolat sudul Transilvaniei şi al Crişanei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Procesele biologice ale culturilor de câmp se vor desfăşura mai intens, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică, ritmurile de vegetaţie la speciile prăşitoare vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare ofilirea temporară şi răsucirea aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea şi uscarea parţialã sau totală a acestuia, forţări stadiale, precum şi izolat, şiştăvirea boabelor la porumb şi a seminţelor la floarea-soarelui.

 • La cultura grâului de toamnã semãnatã tardiv din nordul şi centrul ţării va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare.
 • Funcţie de data semănatului, floarea-soarelui va parcurge înflorirea (60-100%) şi maturitatea ceară (30-100%), iar în Muntenia şi Oltenia va predomina maturitatea deplinã (10-50%).
 • Porumbul îşi va definitiva apariţia paniculului (100%), aflându-se predominant la înflorire, mătăsire şi maturitate în lapte (10-100%), iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va înregistra maturitatea ceară (10-30%).
 • La sfecla de zahăr se vor continua alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (40-100%), local, fiind posibilă declanşarea fazei de acumulare a zahărului în rădăcină (10-20%).
 • În principalele bazine de culturã, cartoful va parcurge creşterea tuberculilor (20-100%), iar pe suprafeţele cu deficite accentuate de umiditate în sol se va semnala uscarea prematurã a vrejilor, precum şi subdimensionarea tuberculilor.
 • La speciile pomicole, predominante vor fi fazele de creştere şi coacere a rodului, precum şi acumularea zahărului în fructe, iar la sâmburoase se vor efectua lucrările de recoltare.
 • În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie se va afla la creşterea/dezvoltarea boabelor şi acumularea zaharurilor, iar soiurile timpurii de consum vor putea înregistra coacerea în „pârgã”.

În condiţiile agrometeorologice prognozate, lucrările agricole specifice campaniei de varã se vor efectua în general normal.

- Publicitate -

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

 • Lucrări de recoltare, transportul şi depozitarea la grâul de toamnă şi fructele de sezon;
 • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
 • Aplicarea irigaţiilor pe arealele afectate de seceta pedologică;
 • Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prãşitoare şi pomi-viticole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, etc.).

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole