15 mai 2021 - 19:56

Agrometeo 17-21 aprilie. Veste buna pentru fermieri: In sfarsit, vin ploile!

Caracteristici meteorologice, 17 – 21 Aprilie 2020
Vremea caldã de la începutul intervalului va intra într-un proces de rãcire treptatã, la nivelul întregii ţãri. Temperatura medie diurnã a aerului se va situa între 7…19°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C şi 3…13°C spre sfârşitul intervalului, abaterile termice negative fiind de 1…4°C, în aproape toatã ţara.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 10…27°C, la nivelul întregii ţãri.
Temperatura minimã a aerului se va încadra între -5…12°C, pe întreg teritoriul agricol al ţãrii, cele mai scãzute valori înregistrându-se în depresiuni, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.
La adâncimea de 5 cm în sol, temperatura medie diurnã se va încadra între 7…18°C, favorabilã efectuãrii însãmânţãrilor de primãvarã, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-rãsãrire) la culturile înfiinţate pânã în prezent.

Regimul pluviometric
Se prognozeazã precipitaţii predominant sub formã de ploi locale, cu caracter de aversã, fiind însoţite de descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului, în aproape toate regiunile agricole. Izolat, în ultima parte a perioadei, cantitãţile de apã pot fi mai însemnate.

Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de apã în stratul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnã, va prezenta valori scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Moldova, Dobrogea şi Banat, cea mai mare parte a Munteniei şi a Transilvaniei, local în centrul, estul şi sudul Olteniei. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfãcãtoare, în Maramureş şi Crişana, local în nordul şi sud-vestul Olteniei, nordul, nord-estul şi izolat centrul Transilvaniei, nord-vestul Munteniei.

În stratul 0-20 cm (ogor), provizionarea cu apã a solului se va situa în limite satisfãcãtoare şi local apropiate de optim, în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Banatului şi a Olteniei, nordul, local în centrul şi sudul Transilvaniei, sudul şi vestul Munteniei, izolat în nord-vestul Moldovei. Deficite de umiditate în sol (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Muntenia, local în estul, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, izolat în nord-vestul Banatului şi estul Olteniei.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua în general în condiţii normale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţãrii.
Cerealierele de toamnã (orz şi grâu) semãnate în epoca optimã vor parcurge fazele de înfrãţire (60-100%) şi alungirea tulpinii (10-80%), iar culturile însãmânţate tardiv îşi vor continua formarea frunzei a treia (70-100%), precum şi înfrãţirea (40-100%).
Rapiţa se va afla la dezvoltarea apratului foliar, alungirea tulpinii (10-70%) şi apariţia inflorescenţelor (10-40%), cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bunã şi medie, respectiv medie şi slabã în semãnãturile tardive, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologicã cu diferite grade de intensitate.
În plantaţiile pomicole, la soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea şi legarea rodului, iar la seminţoase se vor continua fazele de înmugurire, dezmugurire şi apariţia butonilor florali.
În majoritatea podgoriilor, viţa de vie va înregistra fazele de ?plâns? şi înmugurire, precum şi local, dezmugurirea.
Culturile prãşitoare (floarea-soarelui, porumb) înfiinţate pânã în prezent se vor afla în primele faze de vegetaţie (germinare şi rãsãrire), continuându-se totodatã lucrãrile de semãnat.
Condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea în condiţii bune a lucrãrilor agricole specifice campaniei de primãvarã (pregãtirea patului germinativ, semãnatul/plantatul culturilor de primãvarã, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizãri, erbicidãri, etc.), acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Continuarea pregãtirii patului germinativ şi efectuarea lucrãrilor de semãnat/plantat la culturile de primãvarã (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Fertilizarea fazialã a cerealierelor de toamnã cu îngrãşãminte minerale complexe;
  • Efectuarea lucrãrilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tãieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole;
  • Verificarea şi controlul semãnaturilor de primãvarã în vederea determinãrii capacitãţii de germinare.