18 ianuarie 2022 - 07:15

AgroMeteo 11-12 august: Vremea va fi calduroasa. Recomandari de specialitate

Caracteristici meteorologice, 11 – 12 August 2020
Vremea va fi în continuare calduroasa în zonele de câmpie şi podiş, izolat canicularã în Lunca Dunãrii.

Temperatura medie diurnã a aerului se va încadra între 18…29°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 25 …35°C, în aproape toatã ţara.
Temperatura minimã a aerului se va încadra între 11 … 23°C, valorile cele mai scãzute fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Regimul pluviometric
Pe arii restrânse în centrul ţãrii şi izolat în rest vor fi averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Pe suprafeţe mici cantitãţile de apã vor depãşi 15…25 l/mp şi vor fi condiţii de grindinã, transmite ANM.

Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de apã pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat va prezenta valori scãzute şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã), în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei şi Olteniei, local în nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, vestul şi sudul Crişanei, centrul, izolat sudul Transilvaniei. În Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Transilvania, izolat în nord-vestul şi vestul Moldovei, nord-vestul şi estul Munteniei, nordul Olteniei şi al Crişanei, nord-estul Banatului, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfãcãtoare şi apropiate de optim.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer şi de la suprafaţa solului, se vor înregistra în continuare ofilirea temporarã şi rãsucirea aparatului foliar în orele de amiazã la prãşitoare, uscarea frunzelor bazale şi forţãri stadiale, starea de vegetaţie a culturilor depreciindu-se treptat, în special pe terenurile afectate de fenomenul de secetã pedologicã cu diferite grade de intensitate.
La floarea-soarelui va fi posibilã finalizarea fazei de înflorire (100%), culturile aflându-se predominant la maturitate cearã (10-100%), precum şi maturitate deplinã (10-60%), în special în semãnãturile efectuate în epoca optimã şi pe suprafeţele cu o bunã aprovizionare cu apã a solului.
Cultura de porumb se va afla la înflorirea paniculului (60-100%) şi mãtãsire (50-100%), precum şi maturitate în lapte şi cearã (10-100%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.
În centrul, estul şi vestul ţãrii, la sfecla de zahãr se va înregistra creşterea intensã a rãdãcinii în grosime şi greutate, iar cartoful va parcurge creşterea tuberculilor şi uscarea vrejilor, local fiind posibilã declanşarea maturitãţii tehnologice la soiurile de varã.
La pomii fructiferi (seminţoase) vor predomina fazele de creştere şi dezvoltarea a fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea rodului, iar la sâmburoase se va continua recoltarea.
În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala creşterea şi dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, precum şi izolat coacerea boabelor.
Lucrãrile agricole de sezon se vor putea desfãşura în general în condiţii bune, în cea mai mare parte a ţãrii.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Continuarea lucrãrilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi efectuarea arãturilor în vederea însãmânţãrilor de toamnã pe terenurile cu o bunã aprovizionare cu apã a solului;
  • Lucrãri de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (tratamente fito-sanitare, erbicidãri, etc.).