AgroMeteo 08-09 iulie. Verifica rezerva de apa in sol si starea de vegetatie. Harta
Caracteristici meteorologice, 08 – 09 Iulie 2020
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme în general normalã, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţãrii. Temperatura medie diurnã a aerului se va încadra între 14…25°C, valori apropiate de mediile climatologice.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 20…30°C, în aproape toatã ţara.
Temperatura minimã a aerului se va încadra între 8…19°C, posibil mai scãzute în depresiunile din estul Transilvaniei.
Regimul pluviometric
Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri la începutul intervalului în regiunile sud-estice, iar dupã orele amiezii temporar şi în cele nordice şi nord-vestice, însã probabilitatea pentru ploi slabe de scurtã duratã va fi redusã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri locale şi temporare în estul ţãrii.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de apã pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura neirigatã de porumb, se va situa în limite satisfãcãtoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Transilvania, Crişana, cea mai mare parte a Olteniei şi Banatului, local în vestul, nordul, centrul, sudul şi estul Munteniei, nordul, centrul, estul, vestul, izolat sud-vestul Moldovei, centrul şi sud-vestul Dobrogei. Deficite de umiditate în sol (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în centrul, estul, sudul şi sud-estul Moldovei, nord-estul, estul, sud-estul, nordul şi sudul Munteniei, sudul, sud-vestul, izolat estul Olteniei, nord-vestul Banatului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi intensificate, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bunã aprovizionare cu apã a solului. Totodatã, datoritã temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice (30…32°C) de rezistenţã a culturilor prãşitoare, precum şi în zonele unde se menţin deficite de umiditate în sol, izolat se va putea înregistra deprecierea aparatului foliar (prin îngãlbenire/uscare), precum şi ofilirea/rãsucirea temporarã a frunzelor în orele de amiazã.
Sub aspect fenologic, grâul de toamnã va înregistra maturitatea în lapte, cearã şi deplinã (10-100%), local declanşându-se recoltarea. La orzul aflat la maturitatea tehnologicã se vor continua şi chiar finaliza lucrãrile de recoltare.
Cultura de rapiţã îşi va definitiva faza de coacere a boabelor în silicve (100%), plantele aflându-se predominant la maturitate deplinã (40-100%) şi recoltare, la nivelul întregii ţãri.
În funcţie de data semãnatului, floarea-soarelui va parcurge înfrunzirea (13-28 frunze), formarea calatidiului (20-100%) şi înflorirea (10-60%), în cea mai mare parte a zonelor de culturã.
La porumb se va finaliza formarea frunzei a treia (90-100%), continuându-se totodatã fazele de înfrunzire (12-21 frunze), apariţia paniculului (10-80%) şi izolat înflorirea (10-20%) la hibrizii extratimpurii şi timpurii.
În principalele bazine de culturã, la sfecla de zahãr vor predomina fazele de înfrunzire (13-25 frunze), precum şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (20-100%), iar la cartof se vor semnala creşterea lãstarilor şi tuberculilor (70-100%), precum şi îmbobocirea şi înflorirea (30-100%).
În cea mai mare parte a plantaţiilor, pomii fructiferi se vor afla la creşterea lãstarilor, frunzelor, rodului şi recoltarea la speciile ajunse la maturitatea deplinã.
Viţa de vie va înregistra fazele de înfrunzire, înflorire, iar la soiurile timpurii de masã, formarea şi creşterea boabelor.
Lucrãrile agricole specifice campaniei de varã (recoltare, transport, depozitare, erbicidãri, praşile manuale, tratamente fito-sanitare, precum şi eliberarea terenurilor de resturile vegetale) se vor desfãşura pe ansamblu normal.
RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:
- Continuarea lucrãrilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnã şi fructele de sezon;
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
- Efectuarea lucrãrilor de întreţinere la speciile prãşitoare, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dãunãtorilor, erbicidãri, praşile manuale);
- Efectuarea rigolelor de scurgere în vederea eliminãrii excesului de apã, în special de pe terenurile de luncã şi cu drenaj defectuos;
- Aplicarea irigaţiilor doar pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol din sudul şi sud-estul ţãrii.