22 aprilie 2021 - 01:57

AgroMeteo 01-04 Mai. Care va fi continutul de apa in sol la culturile agricole

Caracteristici meteorologice, 01- 04 Mai 2020 
Vremea mai caldã de la începutul intervalului va intra într-un proces de rãcire treptatã devenind normalã sub aspect termic, la nivelul întregii ţãri, transmite Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Temperatura medie diurnã a aerului se va situa între 11…20°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C şi 10…18°C în restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de culturã.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 15…26°C, la nivelul întregii ţãri.
Temperatura minimã a aerului se va încadra între 4…14°C, pe întreg teritoriul agricol al ţãrii.
La adâncimea de 5 cm în sol, temperatura medie diurnã se va încadra între 12…21°C, favorabilã efectuãrii însãmânţãrilor de primãvarã, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-rãsãrire) la culturile înfiinţate pânã în prezent.

Regimul pluviometric
Instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin ploi sub formã de aversã, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în aproape toatã ţara. Totodatã, cantitãţile de apã vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de apã pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnã, se va situa la valori scãzute şi deosebit de scãzute, seceta pedologicã fiind moderatã, puternicã şi extremã, în Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crişana, Transilvania şi Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei. Local în sudul teritoriului agricol, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfãcãtoare.
În cultura neirigatã de porumb, aprovizionarea cu apã pe adâncimea de sol 0-20 cm se va încadra în limite scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Moldova, Dobrogea, Banat, Crişana şi Maramureş, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Transilvania, local în nordul, estul şi sudul Olteniei. Local în centrul, estul şi sud-vestul Olteniei, sudul, vestul şi nord-vestul Munteniei, nord-vestul, centrul şi sudul Transilvaniei, gradul de aprovizionare cu apã a solului va prezenta valori satisfãcãtoare.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va imprima ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp în majoritatea regiunilor agricole, exceptând suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetã pedologicã prelungitã, unde la nivelul sistemului radicular al plantelor de orz şi grâu de toamnă se va putea înregistra o încetinire a proceselor de vegetaţie, local semnalându-se fenomenul de ofilire temporară, precum şi îngălbenirea şi uscarea prematură a frunzelor bazale.
Cerealierele de toamnã (orz şi grâu) îşi vor definitiva înfrãţirea (100%), continuându-se totodatã alungirea paiului (10-100%), la scara întregii ţãri. De asemenea, în zonele de câmpie va fi posibilã declanşarea fazelor de „burduf” şi înspicare.
Cultura de rapiţã va parcurge alungirea tulpinii şi apariţia inflorescenţelor (20-100%), precum şi înflorirea (10-30%), îndeosebi în jumãtatea sudicã a ţãrii .
Speciile pomicole se vor afla predominant în fazele de înflorire, precum şi de creştere a frunzelor/lãstarilor/rodului, la nivelul întregului teritoriu agricol.
În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se vor semnala dezmugurirea, înfrunzirea şi creşterea lãstarilor laterali.
Speciile prãşitoare (floarea-soarelui şi porumb) îşi vor continua germinarea (30-100%), rãsãrirea (20-100%), precum şi apariţia primelor frunze (10-30%).
La sfecla de zahãr şi cartoful pentru consum se vor înregistra germinarea şi încolţirea (10-100%), finalizându-se totodatã lucrãrile de semãnat, în aproape toate bazinele specializate.
Lucrãrile agricole specifice campaniei de primãvarã (pregãtirea patului germinativ, semãnatul/plantatul, tratamente în vii şi livezi, fertilizãri, erbicidãri, etc.) se vor desfãşura pe ansamblu în condiţii bune, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Urgentarea şi chiar finalizarea lucrãrilor de pregãtire a patului germinativ şi a semãnatului/plantatului la culturile de primãvarã (floarea-soarelui, sfeclã de zahãr, porumb, cartof);
  •  Fertilizarea fazialã a culturilor de toamnã cu îngrãşãminte minerale (azotat de amoniu şi complexe);
  • Combaterea buruienilor, bolilor şi dãunãtorilor în semãnãturile de toamnã;
  • Aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole;
  • Verificarea şi controlul semãnãturilor de primãvarã în vederea determinãrii capacitãţii de germinare.