AgroMeteo 01-02 iulie. Vreme caniculara in Sud, S-Est si calduroasa in toata tara

Caracteristici meteorologice, 01 – 02 Iulie 2020
Vremea va fi cãlduroasã în aproape toatã ţara, local canicularã dupã-amiaza în sud şi în sud-est, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge şi pe alocuri va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi, în special în zonele de câmpie, anunță ANM.
Temperatura medie diurnã a aerului va fi cuprinsã între 19…30°C, valori mai ridicate cu 1…7°C în raport cu mediile climatologice.
Temperatura maximã a aerului va oscila între 28…36°C, în toate regiunile agricole.
Temperatura minimã a aerului se va încadra între 9…23°C la nivelul întregii ţãrii.

Regimul pluviometric
Local în regiunile vestice, nordice şi centrale vor fi preload în care instabilitatea atmosfericã va fi accentuatã şi se va manifesta prin înnorãri, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului şi izolat, grindinã şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe arii restrânse cantitãţile de apã vor fi însemnate.

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de apã în stratul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnã, va prezenta valori satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Transilvania şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, Banat şi Moldova, nordul, vestul, sudul, centrul, izolat în estul Munteniei, sud-vestul Dobrogei.

Conţinutul de umiditate din sol se va încadra în limite scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în cea mai mare parte a Dobrogei, local în centrul, nord-estul, estul, sudul şi sud-estul Moldovei, nordul şi nord-vestul Banatului, estul, nordul, sudul şi sud-estul Munteniei, izolat în sudul Olteniei.

În cultura neirigatã de porumb, aprovizionarea cu apã pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfãcãtoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Transilvania, Crişana şi Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Banatului şi Moldovei, izolat în centrul şi sud-vestul Dobrogei. Pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în estul şi nord-estul Munteniei, izolat în sud-estul Moldovei şi nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologicã fiind moderatã, puternicã şi extremã.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole vor evolua în general normal în cea mai mare parte a ţãrii şi mai intens pe arealele agricole cu o bunã aprovizionare cu apã a solului. De asemenea, regimul termic al aerului şi solului mai ridicat decât în mod obişnuit şi persistenţa insolaţiei în orele de amiazã vor putea determina ofilirea, rãsucirea şi uscarea parţialã a aparatului foliar la culturile prãşitoare, îndeosebi pe terenurile unde se menţine fenomenul de secetã pedologicã.

  • Orzul de toamnã îşi va definitiva maturitatea cearã (100%), continuându-se totodatã maturitatea deplinã (10-100%) şi recoltarea, în majoritatea zonelor agricole.
  • Cerealierele de toamnã (grâu) vor parcurge maturitatea lapte şi cearã (30-100%), precum şi maturitatea deplinã (10-100%), local fiind posibilã declanşarea lucrãrilor de recoltare. De asemenea, datoritã menţinerii umiditãţii ridicate din lan, este posibil sã se extindã atacul agenţilor patogeni şi al dãunãtorilor, care pot afecta calitatea şi cantitatea producţiilor.
  • Cultura de rapiţã ajunsã la maturitatea deplinã (10-100%) se va recolta pe aproape întreg teritoriul agricol, îndeosebi în semãnãturile efectuate în epoca optimã.
  • Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla la înfrunzire (11-24 frunze), formarea capitulului (10-100%) şi înflorire (10-40%), cu o stare de vegetaţie a culturilor în general bunã şi medie.
  • Funcţie de data semãnatului, porumbul va parcurge predominant apariţia frunzei a treia (60-100%) şi dezvoltarea aparatului foliar (10-18 frunze) în toate zonele de culturã, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se va continua faza de apariţie a paniculului (10-30%). Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta pe ansamblu, bunã şi medie.
  • Cultura de sfeclã de zahãr va înregistra creşterea rozetei de frunze, precum şi alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (10-100%).
  • La cartof, în funcţie de data plantatului se vor semnala creşterea lãstarilor laterali şi tuberizarea (50-100%), precum şi îmbobocirea şi înflorirea (20-100%) la soiurile de varã.
  • În toate plantaţiile, pomii fructiferi se vor afla în fazele de creştere a rodului/lãstarilor/frunzelor, iar la soiurile timpurii de cireş, vişin şi cais se va continua coacerea fructelor şi recoltarea acestora.
  • În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie vor predomina înfrunzirea, creşterea lãstarilor şi înflorirea, iar la soiurile timpurii de masã, formarea şi creşterea boabelor.

În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrãrile agricole în câmp (fertilizãri, erbicidãri, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor efectua în condiţii optime, exceptând zilele cu precipitaţii.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Efectuarea lucrãrilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile de toamnã şi pomii fructiferi;
  • Administrarea de tratamente fito-sanitare la speciile de câmp şi pomi-viticole;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Combaterea integratã a buruienilor (erbicidãri, praşile mecanice/manuale);
  • Aplicarea irigaţiilor doar pe suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetã pedologicã din sud-estul ţãrii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole