AGRIVENTURA, cel mai mare eveniment agricol din Moldova, s-a încheiat. Ce spun oamenii

Prima ediție Sfatul Grânarilor 2022- Agriventura s-a încheiat. Desfășurat pe o suprafață de 140 hectare și gândit într-un concept integrat, evenimentul s-a derulat pe parcursul a trei zile, pe platforma Panifcom, de pe terenurile Stațiunii de Cercetări Agricole Podu Iloaiei, județul Iași. Agriventura a oferit vizitatorilor demonstrații agricole, prezentări de tehnică agrară și soluții complete pentru fermele vegetale și zootehnice.

“Dorim, pe de o parte, să se se facă cunoscut specificul zonei Moldovei, iar pe de alte parte să ne înscriem în cerințele generale ale fermierilor din țară, cerințe care au drept scop, pe de o parte, sprijin pentru ca investițiile în agricultură să fie mai eficiente, gândindu-ne în primul rând la irigații, iar pe de altă parte ne gândim la sprijinul efectiv petru utilitățile pe care noi le avem în agricultură deoarece folosim atât carburantul cât și îngrășământul pentru pâine”, a spus organizatorul evenimentului, Emil Bălteanu.

“Granarii au început să crească, să se facă mari și să facă primii pași. Existăm din 2017, avem o echipa foarte bună, un executiv foarte bun și ne dorim cu prilejul acestui eveniment să aducem o mai mare vizibilitate mediului asociativ din România. Mai avem și în zona Moldovei și în alte locuri din țară foarte mulți oameni suspicioși care nu vor să fie uniți, care au rămas cu sechele de la colectivizare”, este de părere Cezar Musteață, reprezentant  “GRÂNARII – DĂ-TE PE BRAZDĂ”.

Prezent la eveniment, Max Shulman, vicepreședintele Coppa-Cogeca care este cea mai mare asociație reprezentativă pentru fermieri din Europa, consideră că Agriventura este un loc special unde poți să vezi ceea ce se întâmplă în România.

Despre gestiunea riscului, Florin Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, spune: “CFRO are un broker de asigurare al fermierilor care îi consiliază cum să își aleagă asigurările, cum să gestioneze relația cu asiguratorii în cazul în care se întâmplă o calamitate. Noi încercăm să anticipăm aceste pierderi si sa menținem stabilitatea afacerilor”.

Maria Cârjă, reprezentant firma inputuri, a venit cu o expoziție de hibrizi.

“Am adus ultimele noutăți în materie de genetică la porumb și floarea soarelui. Oferim fermierilor pachet integrat de semințe, hibrizi de porumb, floarea soarelui, soia, lucernă, rapiță și produse pentru protecția plantelor”, spune  Maria.

Tot despre inputuri vorbește și Valentin Păun.

“Am venit să arătăm portofoliul nostru consacrat de floarea soarelui. Menționez că avem o poziție de lider, suntem numărul unu în cultura de floarea soarelui, iar în Moldova ocupăm această poziție de mai multă vreme”, afirmă Păun.

Nu au lipsit nici expozanții de platforme digitale.

“Platforma noastră digitală îi ajută pe fermieri să își monitorizeze cultura de la momentul însămanțarii și până la recoltat. Să folosească hărți digitale pentru a înțelge consumul de apă, dezvoltarea biomasei și să dea posibilitatea agricultorului să aplice rate variabile la semănat, să aplice rate variabile de produse pentru protecția plantelor și a fertilizantilor”, explică Gabi Raviczki, reprezentatul unei firme de inputuri.

Adrian Forniță a venit cu utilaje agricole și își exprimă bucuria de a participa la eveniment.

“Anul trecut am inaugurat aici, la Podul Iloaiei, un nou parc tocmai din dorința noastră de a fi aproape de fermieri. În felul acesta, prin prezența noastră, venim în întâmpinarea dorinței clienților cu echipamente pentru nevoile lor”, spune reprezentantul firmei de utilaje agricole.

AGRIVENTURA este un concept unic creat de Asociația Grânarii din Iași. Organizația funcționează ca o asociație non-profit, înființată în anul 2017, având un număr de 145 membri fermieri ce lucrează o suprafață de peste 50.000 ha. Asociația Grânarii este membru al APPR, care alături de alte 3 organizații importante (PRO AGRO, UNCSV, LAPAR) formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare, una dintre cele mai reprezentative voci ale fermierilor în relația cu instituțiile, la nivel național și internațional.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole