Agricultura este una dintre cele mai vechi și fundamentale profesii din lume. Având în vedere că populația lumii este mai numeroasă decât a fost vreodată, responsabilitatea hrănirii oamenilor devine din ce în ce mai dificilă, motiv pentru care experții cred că agricultura verticală este viitorul. Alți specialiști, însă, sunt de părere că modul nostru de viață devine din ce în ce mai puțin durabil, chiar și în cazul tehnologiilor noi.
Ferme verticale: Cum funcționează agricultura verticală?
Agricultura verticală nu necesită aproape nicio muncă umană, deoarece sistemul de cultivare este complet automatizat. Fiecare nivel are senzori care determină necesarul de apă și nutrienți. În aceste clădiri se folosesc sisteme hidroponice. Plantele sunt înrădăcinate în recipiente cu soluție nutritivă în loc de substrat. Sistemul de irigare prin picurare și iluminarea cu LED-uri sunt controlate de un computer central, care reglează automat căldura și umiditatea ambientală.
Pentru a detecta posibile boli, senzorii verifică prezența agenților patogeni (organisme patogene) în aerul ambiant din jurul plantelor.
Recoltarea se face la un moment precis
Momentul potrivit pentru recoltare este determinat și digital: flavonoidele prezente în plante, măsurate prin senzori, permit să se tragă concluzii cu privire la gradul de coacere. În general, agricultura verticală se bazează în mare măsură pe tehnologiile moderne.
Mediul reglementat oferă condiții ideale de creștere pentru plante. Randamentul recoltei poate fi crescut semnificativ în comparație cu agricultura convențională.
Salata verde poate fi recoltată de până la douăsprezece ori pe an, spanacul este gata de recoltat după 14 până la 20 de zile (comparativ cu 35 până la 40 de zile în câmp exterior) iar căpșunile produc cu 17% mai multe fructe.
Ferme verticale: beneficiile agriculturii verticale
- Fără transport lung sau călătorii cu sisteme de răcire: acest lucru economisește resurse și reduce risipa de alimente în timpul transportului.
- Utilizarea eficientă a spațiului
- Consumul de apă este redus: agricultura este responsabilă pentru 70% din consumul de apă din lume, ceea ce duce la secarea tot mai multor râuri și lacuri. Deoarece apa din sistemul de circulație verticală agricolă nu este filtrată și nu se evaporă, consumul de apă este mai mic decât în câmp.
- Posibilitate de recoltare pe tot parcursul anului: deoarece fermele verticale nu sunt expuse anotimpurilor, recoltele sunt semnificativ mai mari.
- Protecția împotriva eșecului culturilor: plantele cresc într-un mediu controlat și sunt independente de condițiile meteorologice sau de alte influențe ale mediului. Acest lucru este deosebit de avantajos în contextul schimbărilor climatice, deoarece evenimentele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente.
- Mai putine îngrășăminte: Mediul controlat asigură condiții optime de creștere, ceea ce reduce numărul de pesticide necesare. Dar, în cazul unei infestări cu dăunători, aceste condiții optime pot deveni și un dezavantaj, deoarece de ele beneficiază și dăunătorii. Ar fi necesare cantități mari de pesticide pentru a opri infestarea agresivă.
- Produse proaspete: deoarece fructele și legumele sunt consumate direct la locul de producție, acestea sunt încă proaspete la momentul achiziției.
- Fructe și legume exotice disponibile în regiune: Plantele exotice pot fi cultivate și în sere controlate.
- Zonele pot fi renaturalizate: prin utilizarea mai eficientă a zonelor, câmpurile pot reveni la starea lor naturală.
- Mai multă biodiversitate: mai mult spațiu de viață pentru diferite specii. De asemenea, agricultura verticală înseamnă că mai puține zone de pădure din apropierea orașului trebuie folosite pentru agricultură.
- Surse regenerabile de energie: nevoile energetice ale fermelor verticale pot fi acoperite, de exemplu, de panouri solare instalate pe clădire. În plus, deșeurile organice pot fi folosite și pentru a genera energie electrică într-o uzină de biogaz din apropiere. 78% din fermele urbane folosesc deja energie regenerabilă.
- Calitatea aerului regenerat: oxigenul produs de plante poate îmbunătăți aerul din zonele urbane.
- Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră: agricultura este responsabilă pentru aproximativ 30% din emisiile globale de gaze cu efect de seră și, prin urmare, contribuie în mod semnificativ la efectul de seră. Sistemul de agricultură vertical economisește resurse și emite mai puțin dioxid de carbon.
- Contribuie la hrănirea populației mondiale: conform previziunilor actuale privind creșterea populației, tot mai mulți oameni vor trebui hrăniți în viitor, ceea ce ar putea deveni nu doar o problemă de nutriție, ci și o problemă de mediu. Folosim deja 80% din terenul arabil pentru agricultură. Agricultura verticală nu ar trebui să exploateze noi zone.
Și, dezavantajele?
Printre dezavantajele creșterii plantelor pe verticală este investiția inițială. Astăzi, costul structurilor acestei tehnici agricole este încă foarte mare.
Un alt dezavantaj este că pot apărea dificultăți în tratarea plantelor superioare.
Chiar dacă optați pentru creșterea verticală, ar trebui să aveți grijă să tăiați părțile plantei care nu mai sunt productive și să rotiți periodic fiecare plantă, astfel încât să poată absorbi același nivel de lumină din fiecare parte. Și, uneori, trebuie să faci față bolilor și dăunătorilor.
Unii specialisti spun ca ferma verticală nu este soluția deoarece înlocuiește energia solară gratuită și regenerabilă cu tehnologie costisitoare, dependentă de combustibili fosili (lampi LED + calculatoare + clădiri din beton + panouri solare). Modul nostru de viață devine din ce în ce mai puțin durabil, din ce în ce mai dependent de materii prime, infrastructură, mașini și combustibili fosili. Din păcate, acest lucru este valabil și pentru aproape toate tehnologiile pe care astăzi le numim durabile.
Cu toate acestea, agricultura verticală este extrem de eficient și unii oameni de știință îl văd ca pe o posibilă soluție la problemele viitorului. Potrivit ONU, aproximativ 9,7 miliarde de oameni vor trebui să se hrănească până în 2050, aproximativ 70% dintre ei, vor trai în orașe. Fermele verticale ar putea ajuta și facilita aprovizionarea cu alimente a orașelor.