Agricultura următorului deceniu. „Vom aplica erbicidele cu drona”

În următorii 10 ani, agricultura va ajunge la un asemenea nivel, încât erbicidele se vor aplica cu drona, iar flota de mașini și utilaje agricole va fi gestionată din birou, de la distanță.

Secretul gestionării acestor resurse excepționale constă, potrivit precizărilor făcute de Mihai Mirițescu, managerul Saaten Union, în cadrul emsiunii ZF Agropower, în oameni bine pregătiți.

„În următorii 10 ani, fermierii profesionişti vor deveni mai performanţi şi nu vor face rabat de la tehnologie şi de la dotare tehnică. Vom ajunge în punctul în care vom aplica erbicidele cu drona, iar din birou vom comanda tractorul printr-o aplicaţie, dar pentru asta este nevoie de oameni specializaţi“, a precizat oficialul companiei în cadrul transmisiunii.

În plus, acesta a afirmat că în ultimii 10 ani s-au făcut mulţi paşi în agricultura românească, de la comasarea terenurilor, până la dotarea fermelor cu cele mai noi tehnologii, însă „mai avem multe de făcut, dacă ne dorim să recuperăm decalajele faţă de vestul Europei“.

Nanotehnologia, parte din agricultura următorului deceniu

Și Ioan (John) Enoiu, proprietarul Naturevo, este de părere că agricultura a evoluat faţă de acum un secol. Cu toate acestea, a mai adăugat el, pentru a se obţine performanţă, producătorul agricol trebuie să-şi caute colaboratori cu care să facă un management eficient al fermei.

„Fermierii cei mai performanţi sunt cei care şi-au luat alături finanţişti, pentru că ştiu să le spună de unde să ia credit, cum să folosească creditul, cât să investească, lucruri pe care nu le poate şti un agronom. (…) Acum, agricultura a devenit interesantă pentru investitori, în firmele producătoare de inputuri au intrat fonduri de investiţii şi au devenit forţe. În plus, faţă de acum zece ani, banii de la creditori sunt mult mai mulţi pentru agricultură şi cu siguranţă vor fi şi mai mulţi“, a mărturisit Enoiu.

Totodată, John Enoiu a mai spus că, până în 2030, cel puţin 15-20% din produsele pentru agricultură care vor influenţa puternic eficienţa din ferme, vor fi produse de nanotehnologie. De altfel, el crede că se vor face paşi importanţi şi în reducerea produselor de protecţie a plantelor cu impact asupra mediului, ce au un conţinut ridicat de reziduri.

„În următorii zece ani, marile provocări vor fi date de UE, care cere să se reducă cu 50% substanţele de protecţia plantelor folosite în agricultură, ceea ce înseamnă o dificultate şi mai mare în a controla o gamă de agenţi de dăunare mai virulenţi, dar există deja o gamă de produse pe bază de extracte naturale, care întăreşte plantele în faţa infecţiilor şi măreşte rezistenţa şi repelenţa la dăunători“, a continuat proprietarul companiei citate.

Deceniul parteneriatelor, al finanțării și educației în agricultură

În viziunea lui Dragoş Moldovan, proprietar Fitoprest, și el prezent în cadrul emisiunii, a adăugat că există surse de finanțare destinate dezvoltării agriculturii, iar „băncile şi-au angajat specialişti care să înţeleagă şi să finanţează agricultorii“.

„Acum atenţia băncilor se îndreaptă tot mai mult spre fermieri. Marii fermieri au început să se capitalizeze şi rezultatele lor financiare anuale arată tot mai bine în ultimii ani. În acest moment găsim resurse financiare. Băncile ajută foarte mult fermierii“, a afirmat Moldovan.

În plus față de capitalizare şi investiţii în dezvoltare, directorul Agroexpert, Nicoleta Roiban, consideră că este nevoie şi de politici pentru comasare şi de investiţii în educaţie, pentru a atrage tinerii în agricultură.

„Sper ca următorii ani să fie anii parteneriatelor, astfel încât să găsim soluţia adaptată şi fiabilă de dezvoltare pentru fiecare zonă în parte. Avem nevoie de răbdare şi încredere să aratăm că putem face lucruri bune“, a menționat Nicoleta Roiban.

Creditarea agriculturii și-a menținut un nivel susținut și în 2020. De altfel, ritmul de creştere al finanţărilor pentru acest sector a ajuns la finalul anului trecut la 11,5%.

Datele BNR spun că soldul creditelor acordate şi angajamentelor asumate de instituţiile de credit din România pentru sectorul agricultură a ajuns la 20,4 miliarde lei.

Sursă foto: Pixabay (caracter ilustrativ)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole