20 august 2022 - 03:24

Agricultura romaneasca, in continua crestere! Salt de jumatate de miliard de euro in 2019

Cifra de afaceri a companiilor locale care activează în domeniul agriculturii va crește cu aproape jumătate de miliard de euro față de anul trecut, se arată într-o analiză a KeysFin. Conform specialiștilor, aceste estimări plasează agricultura între sectoarle strategice ale economiei românești.

Potrivit analizei, în 2018, afacerile din agricultura românească au atins valoarea de 43 de miliarde de lei, în creştere cu 14,7% comparativ cu rezultatele din 2014. Astfel, topul celor mai mari companii cu profil agricol de anul trecut este condus de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, cu o cifră de afaceri de 2,3 miliarde de lei. Topul este completat de Smithfield România SRL cu 868 milioane de lei, Promat Comimpex SRL cu 715 milioane lei, Agro-Chirnogi SA – 698 milioane lei şi Transavia SA – 597 milioane lei.

„România ocupă un loc de frunte în ierarhia clasamentului european la producția agricolă, iar cifra de afaceri și profitul companiilor locale reprezintă un barometru la fel de bun pentru reușitele agriculturii românești. Chiar dacă nu toate companiile din domeniu folosesc drone și alte tehnologii moderne pentru a supraveghea și proteja culturile agricole, investițiile și programele derulate în acest sector, atât de autorități, cât și de entități private, au vizat schimbări utile, care au contribuit din plin la dezvoltarea agriculturii românești, așa că echipa noastră de experți prevede o creștere a acestui sector și în 2019, cu aproximativ 5% față de totalul cifrei de afaceri din 2018 a companiilor din domeniu” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Per total, cele mai importante 10 companii din agricultura românească au concentrat, anul trecut, 16% din totalul afacerilor din acest sector, însumând 6,8 miliarde de lei.

Producția vegetală a crescut cu 26% în ultimii cinci ani, ajungând la aproape 14 miliarde de euro. Acestă performanță reprezintă locul 6 la nivelul Uniunii Europene (UE).

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), România ocupa, în 2018, primul loc la porumb în rândul statelor membre ale UE atât în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată, de 18,7 milioane de tone. Țara noastră a avut cea mai mare producție din UE și la floarea soarelui, cu 3 milioane de tone. În privința producției de grâu, țara noastră sa aflat pe locul 4 la nivelul blocului comunitar, cu 10,1 milioane de tone.

În ceea ce priveşte producţia de soia boabe, România ocupă poziţia a doua atât din punctul de vedere al suprafeţei cultivate, cât şi din cel al producţiei, realizând peste 16% din totalul Uniunii Europene, se mai arată în raportul KeysFin.

În ciuda provocărilor care țin de condițiile meteorologice impredictibile sau de accesul dificil la finanțare, din cele peste 23.500 de companii care activează în sectorul agricol, aproximativ 13.600 (58%) au înregistrat profit, 7.200 (30,5%) au fost în pierdere, restul înregistrând un rezultat nul în 2018, se mai arată în analiza KeysFin.

Deși profitul net însumat al sectorului a fost de 4,9 miliarde lei, cu 61% mai mare decât în 2014, acesta a scăzut în comparație cu anul precedent, fiind cu 14% sub nivelul din 2017.

Specialiştii estimează pentru 2019 o stabilizare a numărului insolvenţelor ale companiilor cu profil agricol din România la puţin peste 300.

În ceea ce privește forța de muncă în sectorul agricol, aceasta a scăzut cu 7,4% față de 2017 și cu 2,8% comparativ cu 2014, până la 121.400 angajați. În acest context, dar și ca urmare a deciziilor de majorare a salariului minim, costul mediu pentru un angajat în agricultură a crescut în ultimii cinci ani cu 74%, Creșterea este de 4 ori mai rapidă decât cea înregistrată la nivelul productivității muncii, evoluție ce trebuie interpretată ca un risc pe termen mediu, cu impact asupra competitivității, în opinia analiștilor KeysFin.

Un alt semnal de alarmă este dat și de faptul că peste 9.700 de companii agricole (aproape 42%) nu au avut angajați în 2018.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole