Previziuni SUMBRE pentru agricultura românească: Falimente și preluări ABUZIVE de ferme

Agricultura românească trece prin momente grele, în contextul exploziei prețurilor la îngrășăminte și inputuri, provocată de criza din sectoarele energiei și gazelor naturale. Aceste scumpiri vor provoca probleme atât în rândul fermierilor, cât și în rândul consumatorilor, aceștia fiind cei care vor deconta, în final, toate aceste scumpiri.

Preşedintele Federaţiei Naţionale PRO AGRO şi fondator al Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare, Ionel Arion, avertizează asupra acestui aspect, spunând că țara noastră nu se va confrunta neapărat cu o criză alimentară, însă multe alimente vor deveni inaccesibile.

”Este clar că nu se va mai ajunge la preţul energiei şi al gazelor naturale de dinainte de pandemie, însă creşterea este prea mare la îngrăşăminte şi la energie ca să poate fi susţinută şi decontată doar de fermieri. Se va propaga pe lanţul alimentar cu siguranţă, va merge în zootehnie, unde produsele pe care le vom scoate vor fi mai scumpe şi mai departe în industria alimentară şi în coşul zilnic al consumatorului”, a declarat Ionel Arion într-un interviu acordat Agerpres.

Acesta mai susține că este foarte posibil ca în termen de 2-3 ani să asistăm la falimentarea multor ferme românești, care vor fi apoi preluate în mod abuziv de fondurile de investiții străine. De altfel, semnele de început ale unui astfel de fenomen au fost vizibile și anul trecut, în contextul crizei provocată de seceta severă din sudul și estul țării.

”Cu siguranţă vom vedea în 2-3 ani falimente în agricultură, preluări abuzive de ferme cum se întâmplă şi acum, concentrarea suprafeţelor de teren în mâinile fondurilor de investiţii care îşi permit să negocieze chiar producţia pe jumătate de an a unor fabrici de îngrăşăminte. Cu siguranţă nu va fi bine. Este o resetare mondială a proprietăţii, o să trăim lucrul acesta. Aşa cum vedem prin Argentina sau Brazilia ferme pe care le dă proprietarul odată cu elicopterul, aşa o să vedem şi în Europa”, avertizează Ionel Arion.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

5 COMENTARII

  1. Am înființat ferma zootehnica de creșterea păsărilor , din fonduri europene și credit bancar,abatoarele își bat joc de noi, vor sa ne dea un preț sub costul de producție ,sa ne îndatoreze și ulterior sa ne cumpere pe nimic ! Autoritățile când sunt sesizate de noi , ne controlează tot pe noi, ne cer o grămada de acte și de explicații . Am încercat sa sesizez Consiliul Concurentei cu practicile neconcurențiale a trei abatoare ,m-au făcut sa renunț , pentru ca vor sa formulez plângerea doar in formatul agreat de ei , sa le demonstrez eu cum se formează prețul ,sa justific cum se comporta abuziv , cu alte cuvinte sa ma fac economist, jurist și sa le dau mura in gura ca la ,, muieți sunt posmagii”!
    E o mare teapa accesarea de fonduri , îți ipotechezi casa unde stai și te trezești in strada pentru ca escrocii lucrează mâna in mâna cu instituțiile statului care nu sunt capabile sa echilibreze piața prin control riguros de la Finante și Consiliul Concurentei !
    Abatoarele sunt și deținătoare de ferme de creștere , cum de ele au capacitatea sa se dezvolte și noi nu , generam doar datorii?! Cum pot cumpara din ferme proprii sub costul de producție , fac evaziune cumva ?

    • Daca abatoarele si-au facut propriile ferme zootehnice, atunci, o reactie fireasca ar fi ca si zootehnistii sa-si faca abatoare. In asociere daca e nevoie.

  2. Credeți ca am stat, am înființat cooperativa cu alte ferme de profil , vom încerca sa depunem anul acesta și de abator!
    Problema este aceasta, durează cel puțin trei ani pana vom avea abatorul funcțional , adică un an pana la momentul semnării contractului de finanțare încă doi ani pana se implementează proiectul !!! Ce facem cu banii in trei ani ??!! Ca sa cofinantam proiectul ne mai punem niște ipoteci și dacă fermele nu produc profit , bancile nu ne dau bani , deci tot de acasă trebuie sa aducem !!!!
    Aveți senzația ca suntem milionari , suntem săraci domnule și ne adâncim in datorii, acesta este oful meu!!!
    Ne-am instalat la țara și acum ne-am reangajat la oraș ca sa plătim ratele la bănci pentru a nu ne pierde casele!!!Suntem tineri , comunicam ușor , ne-am unit in cooperativa din trei județe , problema noastră este dacă vom rezista financiar pana va fii gata abatorul !!!
    Prețul de cost pe creștere la acest moment , având in vedere și costurile majorate la energie , electrica,termică și cereale , fără rata de amortizare , este de 4,9 RON/kg , abatoarele ne oferă 4.2ron /kg, la 110 tone livrate , vedeți cât ar trebui sa pierdem !!!Un pui generează 900grame de piept , d-voastră cumpărați acest piept cu minim 20 de RON . In ferma lucram 60 de zile ca sa dezvoltam acest produs ,cu riscuri foarte mari inclusiv posibilitatea unei gripe aviare , la abator se lucrează o zi și la comerciant probabil 2 ☹️.Vedeti cum s’o împărțit norocul ?!
    La acest moment avem fermele deja închise , am lucrat doua serii pe pierdere in speranța ca se va reglementa situația , nimic!!!
    Ce ușor este sa arați cu degetul din fotoliu si pe noi arde cămașă de munca si de supărare !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole