Secretar de stat: Agricultura pentru subvenție nu o să mai existe!

Fermierii „veritabili” trebuie să trăiască din veniturile pe care le obţin, iar agricultura pentru subvenție nu o să mai existe, a declarat secretarul de stat George Căţean din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Din această perspectivă, fermele mici trebuie să devină ferme integrate şi nu să rămână doar vânzătoare de materie primă, susține George Cățean.

Declarațiile au fost făcute la Borsec, în cadrul unei dezbateri despre agricultura din zonele montane, informează AGERPRES

„Propunerile pe care le-am făcut celor prezenţi (sunt), în primul rând, schema de calitate «lapte de fân», care vizează dezvoltarea acestor ferme de familie, ferme care trebuie să devină ferme integrate, procesare, comercializare, nu doar producţie de materie primă”, a spus George Căţean.

El a arătat că în prezent sunt două feluri de fermieri: cel care face agricultură pentru subvenţie, „care pe termen scurt nu o să mai existe”, şi „fermierul care face agricultură şi trăieşte din veniturile pe care le obţine”, fără să aștepte subvenție. Acesta ar fi, de fapt, fermierul „veritabil”, în opinia lui Cățean.

Secretarul de stat s-a mai referit, în cadrul dezbaterii, la necesitatea unor modificări la ordonanţa ce vizează organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi i-a invitat pe cei prezenţi să facă propuneri în acest sens.

“Există nevoie de modificări legislative, la ceea ce şi lucrăm, OUG 34 din 2013 este ordonanţa care aduce în buna gestionare păşunile, pajiştile comunale şi în dialogul pe care l-am avut le-am propus celor prezenţi să facă şi ei propuneri pentru modificările pe care le vom aduce la acest cadru legislativ, astfel încât să nu mai fie nevoie de alte modificări pentru a vorbi despre bunul comunităţii, de care se folosesc cei din comunitate”, a arătat George Căţean.

Acesta a vorbit şi despre perspectivele pe termen lung în domeniu, respectiv strategiile Comisiei Europene.

“Vorbim despre ambiţiile pe care Comisia Europeană le are pentru 2030, Green Deal, cu cele două strategii, în principal «Farm to Fork», lanţul scurt alimentar – şi aici avem nevoie de consolidare şi acces la piaţă pentru ceea ce noi producem”, a subliniat oficialul MADR.

Dezbaterea de la Borsec a avut loc în cadrul „Cea1 Borsec Festival”, la eveniment participând şi prefectul judeţului Harghita, Szabo Zsolt. Fermierii au accentuat necesitatea unor politici constante şi coerente în domeniu, dar au prezentat şi problemele specifice cu care ei se confruntă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole