21 ianuarie 2022 - 03:49

Agricultură pe mare: prima fermă plutitoare de vaci (VIDEO)

Imaginează-ți asta: o turmă de vaci paşte liniştită la câţiva metri deasupra apei, pe o fermă plutitoare „unică în lume”. Ei bine, nu e vorba de scince-fiction, scena asta chiar poate fi văzută în mijlocul macaralelor şi navelor port-container din portul Rotterdam, transmite AFP, citat de ROMPRES.

O platformă din oţel şi sticlă ar urma să reprezinte „viitorul creşterii animalelor” în Olanda, o ţară vulnerabilă la creşterea nivelului apelor şi dens populată, unde terenul agricol a devenit o marfă rară.fermă plutitoare

Ferma plutitoare este construită pe trei etaje: sus sunt vacile care pasc, la mijloc este etajul unde laptele este transformat în brânză, iaurt şi unt, iar sub nivelul apelor este zona în care brânzeturile sunt maturate.

Minke van Wingerden, 60 de ani, deţine împreună cu soţul ei, Peter, „prima fermă plutitoare din lume”, care funcționează din 2019.

„Vrem ca ferma să fie sustenabilă şi autosuficientă atât cât este posibil”, explică Minke van Wingerden. Cei doi soți au vrut să „aducă viaţa de la ţară în oraş”, să crească gradul de conştientizare a consumatorului şi să creeze un spaţiu agricol.fermă plutitoare

Și într-adevăr, grajdul şi cele 40 de vaci formează un contrast izbitor cu enormele nave şi coşurile lor de fum din marele port european, a cărui activitate este responsabilă pentru 13,5% din emisiile de carbon ale Ţărilor de Jos.

Olandezii nu sunt străini de tehnicile agricole avansate, ţara fiind al doilea exportator mondial de produse agricole după SUA, graţie creşterii intensive a animalelor şi multitudinii de sere imense. Însă, în prezent, Olanda plăteşte preţul pentru succesul sectorului său agricol. Emisiile de CO2 ale sectorului agricol, în special cele provenite de pe urma creşterii vacilor cu lapte, reprezintă o problemă reală în Olanda, unul dintre cei mai mari poluatori pe cap de locuitor din Europa.

Emanaţiile vacilor sunt o sursă de metan, un gaz care favorizează efectul de seră. Şi, având în vedere că o treime din teritoriu este sub nivelul apei, Olanda este deosebit de vulnerabilă la încălzirea globală.

Pentru cei doi soți, însă, eventualele indundații nu reprezintă o problemă. „Suntem pe apă, deci ferma se deplasează în funcţie de maree, coborâm şi urcăm cu doi metri. Deci, în caz de inundaţii, putem continua să producem”, precizează Minke van Wingerden.

Vacile de pe ferma plutitoare, din rasa olandezo-germană Meuse-Rhine-Yssel, mănâncă în special resturi donate fermei, precum struguri de la banca de alimente locală, reziduuri de cereale de la o berărie din vecinătate şi iarba de pe terenurile de golf şi de la un club de fotbal local, Feyenoord Rotterdam.fermă plutitoare

Bălegarul lor este transformat în îngrăşământ pentru grădină, iar urina este reciclată şi transformată în apă potabilă pentru vaci, al căror grajd este flancat de zeci de panouri solare pentru a produce electricitatea necesară funcţionării fermei, care este gestionată de un singur agricultor salariat.

Un robot este cel care se ocupă de îngrijirea vacilor de pe ferma plutitoare, iar brânzeturile, iaurturile, untul şi îngrăşământul sunt vândute la un magazin de pe marginea şoselei, alături de produsele altor fermieri din regiune.

Ferma plutitoare livrează de asemenea produse pentru restaurantele din oraş cu ajutorul unor camionete electrice.

Deși ferma pe apă era privită de toți ca un proiect nebunesc, în cele din urmă soții Van Wingerden pare că au câștigat pariul. Ferma va fi rentabilă la finele acestui an, graţie unei clientele care este dispusă să plătească preţul. Un litru de lapte costă 1,80 de euro, faţă de aproximativ un euro pentru o sticlă de lapte cumpărat la supermarket.

Cei doi vor acum să construiască o nouă fermă plutitoare şi să îşi exporte conceptul în străinătate, având deja un proiect în derulare în Singapore.

Vezi imagini uimitoare cu ferma plutitoare de vaci în linkul de mai jos: