15 mai 2021 - 10:57

Agricultura italiana in criza majora. La ce s-ar putea astepta fermierii romani?

Italia este cea mai lovita tara europeana de COVID-19 si, implicit, sectorul agricol traverseaza o perioada de criza.

„Forța de muncă lipsește de două săptămâni de la începutul primelor lucrari manuale în livezi, începând cu toaletarea pomilor și, ulterior, a tuturor celorlalte operațiuni necesare. Pentru a începe activitatea agricolă – continuă unul din antreprenori – avem nevoie de mii de lucrători sezonieri, în mare parte din țări din Europa de Est, care ar putea acum să plece în altă parte din cauza Covid-19. Prin urmare, este necesar să găsim lucrători locali, mai presus de toate. […] Există mai multe probleme dificil de rezolvat. De exemplu, transferarea răsadurilor de roșii nu permit respectarea “regulii picăturii” (distanța de cel puțin un metru între oameni). Dar menținerea acestui spațiu de siguranță este dificilă chiar și atunci când se poate, sau în spatiile protejate. Deci, cum să procedăm pentru a proteja numeroasele companii active in aceasta perioada? În cele din urmă, pentru a asigura procesul de prelucrare de-a lungul lanțului de aprovizionare cu produse lactate, ne gândim la acorduri cu distribuitorii de lactate care pot compensa eventualele evenimente neașteptate sau închiderea instalațiilor de prelucrare din cauza prezenței angajaților infectați”.

O alta masura solicitata printr-o scrisoare comuna adresata guvernului si premierului Conti de catre fermierii producatori de lapte, este de a se stopa importurile de lapte UHT cu pret mai mic de piata, care practic blocheaza, in acest moment, productia interna. Cuvantul de ordine a fost “TRADARE”. Ca alternativa, ei propun preluarea laptelui proaspat de la fermieri si pasteurizarea sau transformarea lui in lapte praf, in fabricile din Italia sau chiar in alte fabrici din UE, pentru a se evita falimentul si risipa alimentara. De asemenea, o parte din lapte sa fie achizitionat de stat si oferit celor suferinzi, izolati si defavorizati.

Cererile din sfera agricolă sunt unanime in toata Europa, este nevoie de „soluții operaționale rapide”.

Între timp, la Bologna, producatorii care desfășoară vânzări directe in piețele fermierilor solicită cu disperare să se regândească deciziile, deși de înțeles, luate de municipalitate. Primarul Virginio Merola a emis un ordin prin care închide piețele fermierilor până pe 3 aprilie.