27 mai 2022 - 10:04

Agricultura ecologică prinde aripi! Sute de fermieri aleg calea verde în agricultură

Fermierii români încep să nu mai fie reticenți atunci când vine vorba de agricultura ecologică, iar asta este o veste cât se poate de îmbucurătoare.

347 de fermieri din județul Caraș Severin s-au înscris în agricultura ecologică, iar suprafaţa totală destinată culturilor organice se întinde astăzi pe 5.506 hectare.

Deşi sunt mai scumpe, produsele agricole certificate ecologic devin tot mai solicitate de către cărăşeni!

La nivelul judeţului Caraș Severin, din ce în ce mai mulți fermieri au obținut în utima perioadă certificatul pentru practicarea agriculturii ecologice. Întrucât în perioada pandemiei de coronavirus nu s-au mai organizat târguri, aceştia îşi valorifică produsele cu precădere online.
„În judeţul Caraş-Severin există 347 de fermieri care s-au înscris în agricultura ecologică, a precizat directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin, dr. ing. Liviu Munteanu, potrivit caon.ro

La această oră, suprafaţa totală destinată agriculturii ecologice la nivel județean se întinde pe 5.506 ha, din care 2.765 ha sunt în perioada de conversie. Pentru certificare, se fac analize de laborator ale solului şi produselor de către organismele de certificare şi control acreditate de Ministerul Agriculturii, producătorii fiind în relaţii contractuale cu Ministerul Agriculturii.

„Avem suprafeţe de culturi agricole ecologice certificate 1.787 de ha, avem şi un procesator şi un operator care-şi bazează activitatea pe flora spontană. Cei mai mulţi dintre producătorii agricoli înregistraţi în agricultura ecologică provin din comunele Armeniş, Bolvaşniţa, Cornereva, Domaşnea, Iablaniţa, Măureni, Ramna, Slatina Timiş şi Teregova“, precizează Liviu Munteanu, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin

Pentru a veni în sprijinul acestor agricultori, Ministerul Agriculturii are mai multe programe naţionale de dezvoltare rurală, fermierii beneficiind de subvenţii de la stat printr-o serie de măsuri de sprijin. Pe platformele online, numeroşi producători îşi livrează săptămânal către consumatori, direct la domiciliu, legume proaspăt culese din zona Anina sau fructe de la poalele Muntelui Mic şi a vârfului Ţarcu, de la Vârciorova.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.