Fermierii sunt victimele practicilor neloiale ale retailerilor și ale ambițiilor de mediu exagerate ale diverselor ONG-uri și grupuri de lobby care nu țin cont de realitățile cu care se confruntă agricultura în ziua de astăzi!
Imaginea pe care publicul larg o are despre agricultură este denaturată și nu ține cont de eforturile pe care fermierii le fac pentru a putea asigura o hrană sănătoasă și la prețuri accesibile, a fost mesajul eurodeputatului Carmen Avram, transmis, miercuri, în direct de la Strasbourg, participanților la cea de-a VII-a ediție a Congresului „De la fermieri pentru fermieri”, organizată de Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) pe 15-16 februarie 2022.
„Despre agricultura momentului se pot spune multe lucruri: că e prea verde, că e prea puțin verde, că se va schimba radical prin prisma strategiilor Green Deal și Farm to Fork, e o listă lungă de adjective care se poate atașa agriculturii noastre. Însă ceea ce am constatat eu cu regret este că agricultura în sine ne spune din ce în ce mai puține despre ea însăși și a ajuns să fie fie definite prin prisma altora: a retailerilor, a asociațiilor de mediu, a ONG-urilor, a mediului de lobby, a oamenilor implicați în decizii și pe care, din păcate, dumneavoastră (fermierii – n.r.) nu-i cunoașteți întotdeauna. Iar asta ne-a adus în situația de astăzi, în care toată lumea vrea mai mult de la agricultură, dar puțini țin cont de ceea ce a făcut agricultura deja, fie că e vorba despre sectorul european, fie că e vorba despre cel românesc. Iar oamenii din agricultură, obișnuiți cu pământul și cu grijile, vorbesc mai puțin public, așa că la oamenii de rând ajung mai degrabă mesajele negative, criticile, așteptările ambițioase, fără ca ei să audă și de munca grea de care este nevoie, de realizările fermierilor, de modul în care ați reușit să asigurați hrana întregului continent atunci, în primul an de pandemie, când totul era închis, despre cum vă zbateți azi să țineți prețurile sub control, cu explozia prețurilor la energie, despre câte condiții și standarde trebuie să respectați pentru a primi subvenția, iar produsele dumneavoastră să ajungă la raft. Pentru consumator, mâncarea e un dat, iar pentru bugetul european, o corvoadă, cel puțin așa pare, având în vedere rapiditatea cu care se înăspresc condițiile și standardele”, a spus Carmen Avram.
Europarlamentarul este de părere însă că această situație poate fi remediată dacă fermierii și autoritățile deopotrivă vor avea suficientă determinare și înțelepciune pentru a folosi în mod efficient instrumentele aflate în noua Politică Agricolă Comună.
„Situația se poate schimba, astfel încât dumneavoastră să vă recăpătați imaginea, forța și locul pe care îl meritați în economia românească și cea europeană. Cum se poate face asta? Prin bunele instrumente aflate în Politica Agricolă Comună, dar și prin unele găsite în afara PAC, pentru că și ele ar putea reprezenta oportunități de creștere. Una dintre problemele majore ale sectorului este vulnerabilitatea fermierului în lanțul agroalimentar, iar perioada aceasta a adăugat elemente noi de îngrijorare, ca închiderea sau oprirea temporară a activității în 30 la sută dintre fabricile europene de îngrășăminte și amoniac, prețurile la inputuri care au explodat, prețul la energie care a scăpat de sub control, situația destul de sumbră a producătorilor de utilaje agricole din Europa, care sunt în pană de piese și componente… Dar cred că putem să ne uităm cu optimism la Directiva privind practicile comerciale neloiale, spre exemplu, care a fost votată în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților și urmează (să intre) în plen în camera decizională. Dacă vom ști să o folosim și nu vom permite sub nicio formă ocolirea sau interpretarea ei, această Directivă va fi un instrument foarte puternic prin care Politica Agricolă Comună și dumneavoastră vă veți întări. Ea nu doar că va putea reda vlaga fermierului, ci ar și echilibra raportul de forțe în relația cu retailerii, care azi, din păcate, este defavorabil. Nu sunteți singurele victime ale practicilor neloiale, ele apar în toată Europa, de aceea Comisia Europeană a și spus recent că va monitoriza cu mare atenție modul în care se va pune în aplicare această lege”, le-a transmis Carmen Avram fermierilor participanți la Congres.