Agricultorii bulgari protestează față de grâul din Ucraina

Agricultorii bulgari sunt revoltați că autoritățile au umplut piața cu cereale din Ucraina, în timp ce grâul bulgăresc rămâne nevândut. Oamenii au ieșit cu tractoarele în stradă și protestează. Bulgaria este un jucător important pe piața cerealelor din Europa. Anul trecut a obținut o recoltă record de 7,1 milioane de tone, comparativ cu 4,7 milioane de tone în 2020 și 6,1 milioane de tone în 2019.

Asociațiile agricultorilor se plâng că cerealele venite din Ucraina nu sunt supuse niciunui control fitosanitar și ajung în depozite unde sunt amestecate cu cele autohtone. De asemenea, oamenii se reclamă și prețul prea mare la îngrășăminte.

Liderii asociațiilor de agricultori spun că, din cauza importurilor, Guvernul a omorât deja sectorul fructe și legume, iar acum vrea să omoare și pe cel al cerealelor.

Agricultorii bulgari nu sunt la primul lor protest. Aceștia și-au manifestat încă din luna iulie nemulțumirea față de situația creată de decizia UE de a permite importul de cereale, semințe oleaginoase și culturi tehnice din Ucraina în UE, fără control fitosanitar.

La începutul lunii august, agricultorii din Bulgaria au blocat drumurile şi punctele de frontieră prin care trec tirurile încărcate cu grâne ucrainene. Aceștia spuneau că, în iulie, au ajuns în Bulgaria aproximativ 280.000 de tone de semințe de floarea-soarelui, care, după procesare, intră pe piață ca produse de proveniență bulgară.

”Bulgaria este un exportator important de cereale. Două milioane de tone de grâu de anul trecut sunt încă depozitate, iar noua recolta, deși mai mică decât anul trecut, este estimată la aproximativ 6 milioane de tone. Asta este de trei ori mai mult decât consumul intern”,declara, la începutul lunii august, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale din Bulgaria, potrivit portalului de știri agropolska.pl

sursa foto: romaniatv.net

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole