La târgul Agraria, participanții au ocazia de a afla informații și noutăți direct de la sursă, atât în cadrul discuțiilor individuale cu expozanții, dar și pe durata prezentărilor, concursurilor sau demonstrațiilor dedicate publicului larg. Târgul se adresează atât agriculturii, dar și zootehniei, iar în acest sens Zootehnica este un concept inedit, care întrunește mai multe activități dedicate sectorului zootehnic, precum expoziții dedicate animalelor de rasă, prezentări în ring, concursuri, bonitare, conferințe și forumuri. Așadar, Agro TV s-a ținut de cuvânt și vă ține la curent cu evenimentele care au loc la târgul Agraria, ediția anului 2024.
Mai multe asociații de renume sunt prezente la Agraria, printre care și Asociația Aberdeen Angus, care a avut o prezentare dinamică în cadrul expoziției Zootehnica. Cele mai frumoase și impozante exemplare de bovine Aberdeen Angus au fost prezentate. Cu toate acestea, este important să nu uităm efortul și munca depusă din spatele obținerii geneticii potrivite, dar și îngrijirea ulterioară, precum nutriția, spațiul și condițiile sanitare optime. Fermierii au făcut un mare efort ca să aducă animalele la această expozitie, care provin din ferme autohtone diferite, ca dimensiune sau ca genetică.
Această rasă este originară din Scoția, mai exact din regiunile Angus și Aberdeenshire, iar interesul pentru dezvoltarea acestei rase a început încă din secolul XVIII. Rasa Aberdeen Angus a fost adusă pe pământ românesc prin importurile de animale vii și material seminal, din țări precum Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Bovinele Aberdeen Angus sunt apreciate la nivel internațional, fiind recunoscute pentru gustul cărnii suculente, care poate fi folosită în diverse preparate culinare. De asemenea, aceste bovine se adaptează bine la diverse tipuri de climă și sunt rezistente la boli.
Echipa din spatele Asociației Aberdeen Angus este una tânără și dedicată, foarte mulți dintre membri având sub 27 de ani, fapt care redă o speranță pentru forța de muncă a industriei zootehnice din România, aspect declarat de către Péter Tamás Nagy în timpul prezentării, fermier și crescător de bovine Angus.
„Acum 12 ani, în 2012, când s-au pus bazele acestei asociații, am fost doar o mână de fermieri. Vă dați seama, ca în orice început și ca pe orice drum, a fost foarte greu până când lumea a conștientizat că România are un potențial și un drum de urmat. Se spunea că vaca de carne este un mit. Astăzi, putem observa că este un mit care devine realitate, mai ales în bazinul transilvănean, unde sunt concentrate cele mai multe exploatații de creștere a bovinelor rasa Aberdeen Angus, dar ca și formă asociativă în fiecare județ al țării există un fermier. Deci, nu există județ în România în care să nu existe un fermier crescător de rasă Aberdeen Angus. Astăzi, sunt peste 1760 de fermieri, deci este cea mai mare asociație din Europa. Deci, astăzi putem concura, iar începând de anul trecut, Asociația Aberdeen Angus este membră în Organizația Mondială a Crescătorilor de Bovine Angus și în Organizația Europeană a Crescătorilor de Bovine Aangus. Această asociație a ajuns la cel mai înalt nivel, iar noi suntem la aceeași masă cu americanii, cu canadienii, cu australienii, cu neozeelandeezi și cu scoțienii, de unde provine această rasă’”, a mai adăugat Péter Tamás Nagy.