28 mai 2022 - 01:17

AFM anunță o nouă etapă Casa Verde FOTOVOLTAICE

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și Ministerul Mediului au anunțat că vor lansa o nouă etapă de înscriere în programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care se acordă persoanelor fizice până la 20.000 lei pentru instalarea de fotovoltaice.

Bugetul disponibil va fi de 280 de milioane de lei și înscrierile vor demara în decembrie. Programul a fost blocat începând cu anul 2019, după suspiciuni de fraudă la înscrierea unor dosare.

Lorand Arpad Fulop, președinte AFM, a precizat că programul va fi relansat în luna decembrie cu un buget de 280 de milioane de lei, fonduri rămase nedistribuite, după ce multe din dosarele depuse inițial au fost respinse.

„Din decembrie relansăm programul. Bugetul este ce a rămas de atunci, din 2019. În 2019 aveam 537 de milioane de lei pentru fotovoltaice și am oprit programul după ce solicitările au ajuns la 540 de milioane. De aceea avem acum 280 de milioane lei, atât ne-au rămas, pentru că nu fiecare dosar a fost aprobat”, a spus Fulop.

Șeful Administrației fondului pentru mediu a dat asigurări că de această dată programul „va merge total diferit”. „Nu e posibil să stea persoana fizică 2 ani până dosarul va fi evaluat. Ceea ce am promis e că fotovoltaicele care se depun în decembrie în cel mai rău caz până în iunie le contractăm”, a spus acesta.

Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost oprit la numai șase ore după ce a fost lansat, în data de 10 septembrie 2019, pe fondul suspiciunilor de fraudă la înscrierea unor dosare.

Suspiciunile au venit după ce, în prima zi de înscriere, o singură firmă de instalatori din Oltenia a reuşit performanţa de a înregistra 2.700 de aplicaţii în doar câteva ore, mai mult decât aplicaţiile depuse în oricare dintre celelalte şapte regiuni. Înregistrarea atât de multor dosare într-un mod corect, în numai câteva ore, este foarte puţin probabilă, având în vedere că o singură persoană nu poate încărca mai mult de 4 dosare într-o oră.

AFM a sesizat atunci organele abilitate. Programul a continuat însă, toate dosarele înscrise atunci fiind luate în calcul la finanțare.

Președintele AFM a precizat joi că în total au fost peste 27.000 de dosare. „Într-adevăr chiar în luna octombrie am reușit să evaluăm ultimele 1.000 de dosare. Probabil știți situația, era acolo o interpretare care ne punea în situația să reanalizăm vreo 1.200 de dosare ca să nu avem după aceea o grămadă de procese. Am evaluat acestea în octombrie și în momentul de față mai avem 442 pe care trebuie să le publicăm, evaluate sunt, din punct de vedere juridic ne mai uităm și, dacă totul e în regulă, le publicăm în următoarele săptămâni. Și, desigur, și pentru acele dosare începe contractarea”, a afirmat el.

Finanțare de până la 20.000 de lei

Prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, Autoritatea Fondului pentru Mediu (AFM) acordă facilităţi de finanţare de panouri solare în limita sumei de 20.000 lei şi respectiv de 25.000 de lei în cazul locuinţelor izolate.

Cheltuielile care pot fi acoperite cu aceşti bani sunt: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric); cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice); TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie plătit de către beneficiarul sistemului. De exemplu, în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

 1. Bună ziua
  Am văzut postarea pe Facebook, pentru programul casa verde, si ma interesează Modul de aplicare a dosarului ,inregistrarea si subventionarea de la stat a sumei de 20 de mii de lei ,cât si cum putem sa contactam Institutionen care se ocupata cu asta
  Va mulțumim si așteptăm sa fim contactati

 2. As dori sa ma inscriu si eu in Programul Casa Verde.Este cineva care ma poate ajuta?
  Multumesc

 3. Am o casa noua cu un acoperiș de ¹⁵⁰ mpatrati din care ⁷5etri sunt pe sud iar soarele bate ⁹5 la sută din zi pe aceasta parte cum îl pot echipa cu panouri pe toată suprafața insorita

 4. Vreu sa ma inscriu si eu in programul Casa verde legat de panourile fotovoltaice. Se fac inscrieri? Ce acte sunt necesare?

 5. Buna.Eu in 2019 am pus 15 panouri fotovoltaice si o eoliana pe banii mei si am fost la AFM Satu Mare ,dar nu am rezolvat nimic.Ce pot sa fac ca sa pot recupera din bani,mentionez ca nu am curent electric la casa decat panourile si eoliana.

 6. Bună! Și eu aș fi interesată de panouri ! Dacă cineva a accesat și ne poate da ceva detalii! Mulțumesc anticipat! Orice ce informații sunt binevenite !

 7. Bună dimineața! Sunt și eu interesat de acest program,, Casa verde „. Mă poate ajuta cineva? Cu întocmirea dosarului. Mulțumesc anticipat!

 8. Bună ziua! Sunt si eu interesata de panouri fotovoltaice . Ce conține dosarul și unde trebuie depus ?

 9. Am depus dosar care a fost respins pe motiv că pe numele soției mele este un PFA . (Agricultură pe 15 ha) Ce părere aveți AGROTV?????

 10. Buna ziua!
  Doresc sa aplic pentru programul”Casa Verde”, puteti sa mi spuneti ce pasi trebuie sa urmez?
  O zi frumoasa!

Comments are closed.