18 ianuarie 2022 - 11:40

Aflati care este boala profesionala in agricultura

Limfomul malign non-Hodgkin (LNH) este recunoscut în prezent, în Franţa, ca boală profesională provocată de pesticide, potrivit decretului semnat de ministrul francez al Agriculturii şi publicat în Monitorul Oficial francez.

Noul decret completează tabelele de boli profesionale din anexele Codului Rural. El fixează un termen de zece ani pentru a reclama îmbolnăvirea şi enumeră principalele activităţi, printre care şi cele cu lucrul cu pesticidele în agricultură, susceptibile de a declanşa boala.

Institutul Naţional al Sănătăţii şi Cercetării Medicale (INSERM) din Franţa, a făcut public, încă din 2013, raportul comisiei pluridisciplinare de studiere a efectelor expunerii profesionale la pesticide. Cercetătorii francezi au avertizat că inhalarea sau ingerarea de pesticide are efecte grave asupra sănătăţii şi poate genera numeroase forme de cancer ale sângelui, maladia Parkinson, cancer de prostată şi altele. Studiul a relevat faptul că agricultorii au risc crescut de a face cancer de prostată.

Încă din anii ’80, incidenţa a numeroase patologii (cancer, boli neurologice şi ale aparatului de reproducere etc.) a fost pusă în legătură, de anchetele epidemiologice, cu expunerea îndelungată la pesticide, mai ales în mediile de lucru cu aceste substanţe. De asemenea, specialiştii au atras atenţia asupra efectelor care decurg din expunerea chiar şi la cantităţi mici de pesticide în perioadele sensibile de creştere, de dezvoltare ale copiilor.

Limfomul este o formă de cancer al sângelui. Limfomul non-Hodgkin este un tip de cancer al sitemului limfatic, care afectează limfocitele. Sângele circulă prin vasele de sânge (artere şi vene). Celulele sangvine albe, inclusiv limfocitele, circulă şi printr-o reţea diferită de vase denumită sistem limfatic, prin care lichidele şi nutrienţii sunt transportate în organism. Atunci când limfocitele încep să crească necontrolat din cauza LNH, adesea se acumulează în ganglionii limfatici, producând noduli sau tumori cunoscute sub numele de limfom. Tumorile cauzate de limfomul non-Hodgkin se pot forma aproape oriunde în organism