Află cum scapi de păduchele roșu al găinilor!

păduchele roșu al găinilor

Populațiile de acarieni, printre care se numără și păduchele roșu al găinilor, sunt cea mai comună problemă a păsărilor de curte sau de fermă! Află cum poți scăpa de acești mici invadatori!

Păsările au un grad sporit de infestare cu ectoparaziți în gospodăriile mici, dar această problemă apare chiar și în unitățile de creștere intensivă ale păsărilor.

DERMANYSSUS GALLINAE – cunoscut ca și „chicken red mite” sau „acarianul roşu al găinilor” – este unul dintre cei mai periculoși ectoparaziți ai păsărilor. Acesta are o culoare cenușie și devine roșu după ce se hrănește cu sângele păsărilor (de aici și denumirea de păduchele roșu al găinilor).

Acarienii roșii au dimensiuni mici, sunt purtători de boli și se înmulțesc extrem de repede.

Infestarea cu păduchi poate fi traumatizantă pentru găini și are efecte negative asupra sănătății lor, ducând la scăderi în greutate, reducerea producției de ouă, sau chiar decesul păsărilor.

Care sunt cauzele infestării păsărilor cu acarieni?

Infestarea cu păduchele roșu al găinilor apare de obicei din surse externe: păsări sălbatice infestate care pătrund în gospodărie, muște purtătoare de ouă, rozătoare, sau chiar manipularea unor utilaje sau recipiente infestate în interiorul fermelor.

Pentru a evita infestarea este necesar să menții o igienă riguroasă a tuturor spațiilor destinate creșterii păsărilor.

Simptome specifice ale infestării cu păduchi

Poți observa cu ușurință dacă păsările tale sunt infestate cu păduchele roșu al găinilor! Semnele sunt vizibile în comportamentul găinilor: stări de agitație, scăderi bruște în greutate, reducerea producției de ouă sau obținerea unor ouă cu coaja modificată, pene rupte și piele iritată în special în zona picioarelor unde nuanța pielii se poate chiar modifica (din cauza acumulării de excremente de acarieni sub nivelul pielii).

Dacă păsările tale au un aspect apatic, cu pene ciufulite și murdare sau fără poftă de mâncare, este un semn că sănătatea lor este afectată! Pentru protecția și prevenirea infestațiilor cu acarieni este recomandat controlul regulat al păsărilor și al adăposturilor.

Păduchii sunt vizibili de obicei la baza penelor, în special sub aripi. Deoarece sunt mai activi noaptea, poți face verificarea la finalul zilei.

Soluții pentru combaterea acarienilor – ectoparaziți ai păsărilor

Poți să previi infestările cu acarieni prin inspecția periodică a păsărilor, asigurarea unei igiene corespunzătoare a adăposturilor pentru păsări și a unui regim de hrănire sănătos.

Totuși, dacă infestarea a fost deja instalată, cea mai sigură metodă pentru a elimina păduchele roșu al găinilor este să apelezi la soluțiile din farmaciile veterinare sau la tratamentele prescrise de medical veterinar!

Produsele farmaceutice de natură organică, din plante, pot fi o abordare eficientă și sănătoasă, care oferă siguranță în utilizare atât pentru păsări cât și pentru om!

Alegerea unui tratament natural sau organic nu afectează păsările și nici calitatea ouălor produse de acestea.

DERMANYGUARD – este un produs care conţine extracte din plante, cu efect antiparazitar! Este un nou mijloc terapeutic, ușor de administrat prin simpla adăugare a produsului în apa de băut. Este natural, fără efecte secundare, cu absorbție rapidă în organism și fără reziduuri în ouă.

Dermanyguard conține extracte din plante, iar după ingerare pătrunde în fluxul sanguin și face sângele neatractiv pentru acarieni, care nu se vor mai hrăni cu sânge şi vor fi eliminați. Utilizat în scop profilactic, acest produs va ajuta la reducerea populațiilor de acarieni.

Pe lângă tratamentul intern aplicat păsărilor, trebuie să ai în vedere igienizarea corectă a adăposturilor și cuiburilor acestora. În primul rând, poți folosi un jet puternic de apă pentru a curăța bine toate fisurile în care se ascund păduchii, apoi poți aplica un produs natural care nu afectează păsările, prin pulverizare în tot adăpostul.

O.M. Layer – este o soluție naturală pentru igiena mediului ambiant la găinile ouătoare, eliminând bacteriile și paraziții. Aplicarea produsului M. Layer se realizează exclusiv cu ajutorul pulverizatoarelor adaptate la diferitele condiții din ferme.

Este indicată înlocuirea așternutului din cuiburi după fiecare igienizare a adăposturilor.

Deoarece păduchele roșu al găinilor are un ciclu de viață de aproximativ 7 zile, este indicat să repeți tot procesul de igienizare la interval de o săptămână!

Pentru mai multe detalii despre produsele menționate, precum și alte informații importante legate de sănătatea animalelor consultă întotdeauna medicul veterinar sau cere un sfat în farmaciile veterinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *