26 mai 2022 - 03:52

Veste bună pentru apicultori! Află cum să-ți protejezi albinele de varroa!

O veste bună pentru apicultori: un studiu publicat recent de Comisia Europeană a demonstrat că selecția în funcție de toleranța la varroa poate fi eficientă pentru a proteja efectivele de albine, se scrie într-un comunicat al Rețelei Naționale de Dezvoltare Rurală (RNDR).

Studiul-pilot, finanțat de Uniunea Europeană, a urmărit impactul programelor de creștere și selecție a albinelor din exploatațiile comerciale. Cercetători din 11 state care au luat parte la proiect, cel mai mare realizat vreodată în Europa, au analizat modalități de îmbunătățire a accesului apicultorilor la material genetic rezistent la varroa.

Potrivit unui comunicat remis de Comisia Europeană, cercetarea s-a derulat în perioada 2017-2021, fiind realizată dintr-un consorțiu care a reunit oameni de știință, apicultori și reprezentanți ai asociațiilor de apicultori din 11 țări membre UE. Rezultatele acestui studiu vor contribui la reducerea tratamentelor chimice aplicate în stupină.

Albinele sunt supuse unui stres enorm de câțiva ani, din cauza intensificării practicilor agricole neprietenoase cu mediul, precum și a schimbărilor climatice și a globalizării, care aduc noi boli. Printre acestea se numără acarianul parazit Varroa destructor, care determină moartea majorității coloniilor infestate în câteva luni, dacă nu se efectuează niciun tratament de către apicultori. De la apariția Varroa destructor în Europa la sfârșitul anilor 1970, acesta infestează majoritatea coloniilor și reprezintă cea mai puternică amenințare patogenă pentru albinele melifere și pentru industria apicolă din întreaga lume.

Cu toate acestea, studiul a arătat că unele albine sunt capabile să-și dezvolte apărarea și să supraviețuiască infestării cu acarieni, iar această abilitate poate fi transmisă generației următoare. Astfel, apicultorii au posibilitatea de a selecta și de a reproduce în mod specific albinele rezistente la varroa. Dar, cum acest proces este unul destul de costisitor, succesul programelor de ameliorare ar depinde de dimensiunea și dezvoltarea consecventă a acestora pe mai mulți ani, precum și de nivelul de finanțare oferit.

Rezultatele studiului pot fi citite pe larg aici.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.