20 mai 2022 - 00:14

Afirmație dură dinspre Bruxelles: Românii vor mânca resturile pe care le aruncă țările europene!

Fără o industrie de procesare alimentară, România va ajunge să consume resturile aruncate de alte state europene, a avertizat europarlamentarul Daniel Buda, în emisiunea Be EU de la Antena 3.

Acesta a acuzat un „faliment al clasei politice românești” care nu a reușit să găsească mecanismele prin care să se pună la punct dezvoltarea capacității de procesare în România, exemplificând cu importurile semnificative de carne de porc pe care le face țara noastră și cerând intervenția urgentă a statului pentru reechilibrarea balanței comerciale.

„Trăim un paradox în România, în condițiile în care avem asigurat din sursă internă doar 24% din necesarul de carne de porc. Restul îl importăm din Europa sau din afara UE. Asta, în condițiile în care tu, ca țară, te lauzi că ești prima din Europa la exportul de cereale: porumb, grâu, orz ș.a.m.d. Este nevoie de o intervenție a statului aici. Îmi pare foarte rău să recunosc un faliment al clasei politice pe această direcție, legat de faptul că nu am reușit să găsim mecanismele prin care să punem la punct această dezvoltare a capacității de procesare în România”, a declarat Daniel Buda.

Europarlamentarul liberal a adăugat că oportunitatea pentru ieșirea din această situație este Planul Național Strategic, elaborat în cadrul Politicii Agricole Comune și finanțat de Fondul european de garantare agricolă, iar dacă vom rata și această ocazie, românii vor ajunge să mănânce resturile aruncate de țări precum Germania, Franța sau Italia.

„Avem acum această oportunitate prin acest Plan Național Strategic, care alocă 8 miliarde pe un singur pilon de dezvoltare, pe care putem să-i folosim pentru dezvoltarea acestui sector. Dacă nu facem acest lucru, România va deveni o țară în care se vor desface produse și vom mânca, probabil, resturile pe care le aruncă țări precum Germania, Franța sau Italia. Să nu ne imaginăm că ei vor consuma zgârciurile de la un porc sau de la o vită. Este foarte important să încercăm să ne asigurăm o independență alimentară. Să ne aducem aminte ce spunea ambasadorul Norvegiei: «voi, românilor, nu sunteți normali la cap. Puteți hrăni 80 de milioane de oameni și importați până și banalul cartof sau măr». Situația nu este deloc bună, de aceea mi-am și permis să ridic problema întruna dintre ședințele de la partid. Am spus: Atenție, dacă nu suntem foarte bine ancorați în realitățile din teren – pentru că sunt foarte multe ferme de pui sau de porci care nu se mai repopulează din cauza tarifelor la electricitate – vom fi o țară tributară importurilor de proastă calitate”, a mai spus Daniel Buda.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

  1. Cu subvenția pe 1000 litri lapte pot să cumpăr aproximativ 20 litri de lapte din magazin . Să vă fie rușine hoților.Turc

Comments are closed.