AFIR VA PRELUNGI TERMENUL DE FINALIZARE A UNOR PROIECTE

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) va prelungi termenul limită de finalizare a proiectelor europene contractate în vechiul exerciţiu financiar şi trecute în perioada de tranziţie doar în cazul în care se constată că sunt şanse reale de finalizare a acestora, a anunţat joi, la Satu Mare, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Alexandru Potor, citat de AGERPRES.

Consultanţii pe proiecte europene din judeţ i-au explicat acestuia, în cadrul unei întâlniri publice, că în unele cazuri au existat probleme foarte mari, fiind inclusiv beneficiari care au avut contracte de execuţie cu o firmă ce a intrat în faliment şi nu au mai terminat lucrările, solicitând prelungirea termenului de finalizare, de 31.12.2017.

„Legea achiziţiilor publice pur şi simplu ne termină. Este binevenită, mă bucur că se face totul online şi este transparent, dar procedura în sine este groaznică. Este un volum atât de mare de documente pe care trebuie să îl verifici, sunt termene peste termene, deci dacă reuşeşti să termini o procedură în trei-patru luni eşti considerat un fel de erou. Au fost primării care au avut 49 de oferte, o ofertă tehnică a unui ofertant are şi până la 1.000 de pagini. E un subiect foarte, foarte delicat. Măcar să vină cu o declaraţie că îţi asumi că respecţi caietul de sarcini, proiectul tehnic, există atâtea posibilităţi, dar nu să vii să evaluezi 50 de proiecte tehnice la 1.000 de pagini şi pe urmă mergem la Financiar şi altă distracţie. Nu mai vorbim de contestaţii, că acolo este un adevărat coşmar”, a spus Paula Fogaş, consultant la o firmă din Satu Mare.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor, a afirmat că se vor discuta proiectele în parte, iar termenele vor fi prelungite pentru proiectele unde se constată că sunt şanse reale de finalizare.

„Vom încerca prelungirea implementării acestor proiecte, dar doar pentru acelea care demonstrează că sunt într-o fază avansată de execuţie. Adică am avut neplăcerea să văd că în cadrul proiectelor tranzitate au fost unele contractate cu foarte mult timp în urmă şi care nu au făcut niciun pas în a fi implementate. Practic, se va analiza proiect cu proiect şi, în condiţiile în care proiectele respective au şanse să fie finalizate…. Sunt unele cazuri în care sunt terminate în proporţie de 95%, sunt cazuri în care sunt finalizate dar nu au obţinut încă avizele şi aşteaptă de la Mediu, de la Apele Române sau altă parte. Pentru acele proiecte se va accepta această solicitare de prelungire”, a declarat Potor.

Directorul AFIR, Adrian Cheşnoiu, a precizat că se aştepta la această solicitare şi a subliniat că se va renunţa la proiectele unde nu există şanse de atingere a obiectivelor.

„Noi am preîntâmpinat astfel de proiecte, ştiam că se va ajunge aici. Am spus că toate aceste proiecte care au intrat pe tranziţie au intrat pe alocarea 2014-2020, este extrem de important să vedem ce şanse au de a le duce la bun sfârşit. Acolo unde constatăm cu beneficiarul că nu există şanse de implementare şi atingere a obiectivelor să renunţăm la proiect astfel încât sumele alocate să fie reintroduse în alocările sesiunilor ce se vor desfăşura în viitor”, a spus Cheşnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole