Seceta dură care s-a abătut peste Europa a readus în prim-plan necesitatea refacerii sistemului de irigații din România. În acest sens, reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au demarat un turneu de informare a fermierilor și a beneficiarilor publici asupra oportunității aplicării OUG 64/2022 pentru deblocarea implementării proiectelor de irigații și infrastructură agricolă și silvică finanțate prin FEADR.
„Directorul general al AFIR, Dorin Dumitru Opreanu, discută în acest moment cu beneficiari publici și cu reprezentanții Organizațiilor de Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) din județul Buzău, pentru a prezenta oportunitatea aplicării OUG 64/ 2022, în scopul deblocării implementării proiectelor finanțate prin FEADR, prin realizarea unei reechilibrări în cadrul contractelor de achiziție publică sau a celor sectoriale, afectate semnificativ de majorările costurilor materialelor, în special în domeniul construcțiilor”, se arată într-un comunicat al AFIR.
În cadrul întâlnirii de lucru, directorul general al AFIR a subliniat faptul că prevederile OUG 64/ 2022 se aplică proiectelor finanțate prin FEADR, ținând cont de articolul 47 din OUG 64/ 2022, care menționează că „pentru proiectele finanțate din FEADR, dispozițiile prezentei Ordonanțe de Urgență se aplică sub rezerva și de la data obținerii acceptului Comisiei Europene cu privire la modificarea PNDR pentru ajustarea valorii contractelor de finanțare, în condițiile Regulamentului UE 1305/ 2013”.
Opreanu a mai adus în atenția beneficiarilor FEADR faptul că lucrările realizate înainte de data intrării în vigoare a OUG 64/ 2022, trimise la plată ulterior respectivei date, se vor deconta astfel:
– în situația în care contractul a avut clauză de ajustare, lucrările vor fi ajustate conform clauzei existente în contract;
– în situația în care, prin act adițional a fost introdusă formula de ajustare, conform OUG 15/2021, lucrările vor fi ajustate conform clauzei prevăzute de respectiva Ordonanță.
De asemenea, dacă beneficiarii contractelor de lucrări/produse se vor prevala de prevederile OUG 64/2022 și vor introduce formula de ajustare în conformitate cu art. 17, alin. 8 din OUG 64/2022, pentru restul rămas de executat, calculat la data intrării în vigoare a OUG, lucrările executate ulterior respectivei date, vor fi ajustate în conformitate cu prevederile OUG 64/ 2022.
Totodată, la întâlnirea de lucru, Dorin Opreanu a adus în discuție și respectarea termenelor pentru depunerea cererilor de plată, în scopul realizării țintei de absorbție previzionată, aferentă anului financiar european 2021 – 2022.
Conform comunicatului citat, directorul general al AFIR a început de marți, 23 august, în orașul Focșani, județul Vrancea, o serie de întâlniri de lucru cu beneficiarii publici și reprezentanții OUAI, pentru a prezenta și a susține actualizarea costurilor investițiilor pentru proiectele de infrastructură publică în scopul finalizării proiectelor beneficiarilor publici ai submăsurii 4.3 irigații și drumuri de acces agricol (Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole și silvice), ai submăsurii 7.2 (Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică) și ai submăsurii 7.6 (Investiții asociate cu protejarea patrimoniului cultural).