AFIR oferă până la 70.000 de euro nerambursabili pentru afaceri noi în mediul rural

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță lansarea sesiunii de primire a proiectelor pentru submăsura 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea pentru primirea cererilor de finanțare se va desfășura în intervalul 29 octombrie 2021, ora 9:00 – 31 ianuarie 2022, ora 16:00, se arată într-un comunicat al AFIR.

Suma totală pe care AFIR o pune la dispoziție pentru investiții este de 50 de milioane de euro. Pragurile de calitate lunare sunt de 40 de puncte pentru perioada 29.10.2021– 29.11.2021, 30 de puncte în intervalul 30.11.2021– 29.12.2021 și 25 între 30.12.2021 – 31.01.2022. Pragul minim de selecție al proiectelor este de 25 de puncte.

Depunerea continuă a proiectelor în cadrul sesiunii se oprește înainte de termenul limită prevăzut în nota de lansare, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse de la începutul sesiunii având un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective ajunge la 150% din nivelul alocării sesiunii, cu excepția primelor 5 zile calendaristice din fiecare etapă de depunere, când depunerea proiectelor se realizează indiferent de nivelul plafonului.

Solicitanţii eligibili pentru sprijinul financiar sunt fermierii sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități neagricole pentru prima dată în spațiul rural (autorizați cu statut minim de PFA). Totodată, sunt eligibile micro-întreprinderile şi întreprinderile mici existente din spațiul rural, care își propun activități neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin, precum și micro-întreprinderi şi întreprinderi mici noi, înființate în anul depunerii Cererii de finanțare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii acesteia (start-up).

Sprijinul public nerambursabil se acordă sub formă de sumă forfetară, în funcție de tipul investiției. Valoarea acestuia este de 50.000 de euro per proiect, cu excepția activităților de producție, pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro pentru un proiect.

Activitățile pentru care se solicită finanțare prin submăsura 6.2 trebuie să se regăsească în Lista codurilor CAEN eligibile, respectiv în Anexa 7 la Ghidul solicitantului. Dintre acestea, amintim: prestarea de servicii medicale, sociale, sanitar-veterinare, producția de băuturi răcoritoare nealcoolice, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate, fabricarea produselor textile, producția de țesături, etc.

Detalii privind tipurile de investiții și condițiile specifice accesării de fonduri europene pentru submăsurile 6.2 Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale pot fi consultate gratuit pe www.afir.info în Ghidul solicitantului și anexele aferente acestuia, la secțiunea „Investiții PNDR”, pe pagina dedicată submăsurii. Cererile de finanțare se depun on-line, pe site-ul AFIR, începând cu data de 29 octombrie 2021, ora 9:00.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

 1. Buna seara . Cat ani teebuie sa aiba pentru finantare la un proiect . Eu am mai avut un proiect si tocmai sa anchieat . Mai am dreptul

 2. Stați calmi! Nu va faceți iluzii!
  Dacă de se va aproba această măsură la nivelul UE, fiți siguri că cei ce vor face ghidurile in România (AFIR) ,și consultanții care sunt în cârdășie cu cei de la AFIR (,, experții verificatori”), vor face in așa fel încât să câștige cine ,,trebuie” .
  Numai dacă ar fi criterii clare, toate la fel în toată UE , atunci ar mai fi șanse să visați.
  Spre exemplu , pentru măsura 6.3 de 15000 € ,în două tranșe ,din încă actualul PNDR 2014- 2020 , pentru fiecare sesiune anuală ,nici un ghid pentru această măsură nu a semnat unul cu altul ,de la o sesiune la alta ,de depunere proiecte. La fiecare următoare sesiune au băgat câte o altă chichiță , astfel încât să se plieze pe interesele celor agreați de ,, experții ” de la AFIR și de consultanții ,,agreați ” de către cei ce fac ghidurile și de cei ce verifică proiectele.
  Am încercat de 4 ori ,în această perioadă (2014-2020) să accesez această măsură și de fiecare dată , pentru fiecare sesiune de schimba ceva , astfel încât să nu fie același ghid pentru toate sesiunile ,ca să știi în prealabil cum să- ți organizezi ferma ,culturile , tipul de persoană juridică înregistrată la Registrul Comerțului,etc.
  Spre exemplu , într-un an (2016 -2017 cred) au băgat condiția ca să nu faci punctaj (,SO),mai mult decât 50% plus unu , din totalul de SO -uri pe fermă, cu cultivarea de curcubitacee( pepeni verzi, galbeni, dovleci, etc) sau cu porumb zaharat , deși sesiunea s-a lansat la o lună după încheierea depunerii declarației de culturi la APIA ,deci cei ce au pus mai mult din aceste culturi au pierdut din start dreptul de a depune proiect pentru această măsură. În anul următor au băgat condiția cu prioritatea II și IF înaintea PFA -urilor. Anul acesta au scos IF de la prioritate ,etc.
  Așa că la ăștia e mai rău ca la ,,Alba -Neagra” .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole