27 mai 2022 - 18:48

Vești proaste de la AFIR: NU MAI SUNT BANI pentru tinerii fermieri!

Fondurile europene alocate pentru instalarea tinerilor fermieri, disponibile prin submăsura (sM) 6.1 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), au fost epuizate, se arată într-un comunicat al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), remis vineri AGERPRES.

Astfel, fondurile solicitate de tinerii fermieri au ajuns la un procent de peste 150% din totalul fondurilor alocate pentru perioada de tranziţie 2021 – 2022, motiv pentru care sesiunea de primire a cererilor de finanţare prin sM 6.1 a fost închisă în data de 8 octombrie 2021.

AFIR a primit în total 4.302 cereri online de finanţare, din care 3.383 de solicitări au fost depuse de tinerii fermieri de la nivel naţional (componenta naţional inclusiv zona ITI – Delta Dunării) şi alte 919 cereri de finanţare au fost depuse de tinerii din zona montană (componenta zona montană).

Valoarea totală a fondurilor europene solicitate se ridică la 200,28 milioane de euro, peste dublul alocării de 100 milioane de euro, și este împărţită astfel: 155,27 milioane de euro pentru tinerii de la nivel naţional şi 45,01 milioane de euro pentru tinerii din zona montană.

Fondurile alocate tinerilor fermieri la nivel național s-au epuizat în primele cinci zile din etapa a doua de depunere, respectiv 2 octombrie 2021, în timp ce fondurile alocate tinerilor fermieri din zona montană s-au epuizat vineri, 8 octombrie 2021.

„Sesiunea de primire a cererilor de finanţare a investiţiilor realizate de tinerii fermieri s-a lansat, în acest an, în data 27 august şi avea ca termen final de depunere 26 noiembrie 2021, însă interesul deosebit de crescut al tinerilor fermieri pentru finanţare a dus la epuizarea fondurilor alocate înainte de termenul prevăzut”, a precizat directorul general al AFIR, Mihai Moraru.

În cominicatul AFIR se precizează că sesiunea de depunere a proiectelor se închide automat, înainte de termenul limită, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse ajunge la un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective, conform Regulamentului de organizare şi funcţionare al procesului de selecţie şi al procesului de verificare a contestaţiilor pentru proiectele aferente măsurilor din PNDR 2020. Excepţie fac primele cinci zile calendaristice din fiecare etapă de depunere din cadrul sesiunii, când oprirea depunerilor de proiecte nu este condiţionată de atingerea plafonului din nivelul alocării sesiunii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.