22 aprilie 2021 - 02:57

AFIR lanseaza sesiunea de depunere a cererilor pentru SM. 17.1. Consulta ghidul si bugetul disponibil

Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunţă lansarea în perioada 11 mai – 30 noiembrie 2020 a primei sesiuni din 2020 de depunere a Cererilor de finanţare pentru submăsura pentru 17.1 „Prime de asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor – destinată asigurării culturilor de toamnă aferente anului 2019 și aferente culturilor de primăvară pentru anul 2020” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014–2020 (PNDR 2020).

Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, fondurile disponibile pentru submăsura 17.1 sunt de 15.000.000 Euro. 

Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta. De asemenea, alte fenomene climatice nefavorabile acoperite de submăsură sunt: arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

Pentru a putea primi sprijin în cadrul submăsurii 17.1, solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate:

  • să fie fermier activ: Solicitantul trebuie să fie „fermier activ” în anul pentru care solicită sprijinul pe submăsura 17.1.
  • să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscuri prevăzute de sub-măsură și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract

MADR a anunțat modificări în ceea ce privește atât fișa măsurii, cât şi condițiile de accesare, astfel:

  • Acordarea unui sprijin de 70% pentru toți fermierii, independent de dimensiunea fermei;
  • Revizuirea procesului de organizare a sesiunilor, prin eliminarea celor două etape aferente culturilor de primăvară, respectiv toamnă și deschiderea unei sesiuni anuale pentru toate tipurile de cultură sau specie.

Adrian Oros, Mnistrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a declarat: „Trăim într-o perioadă extrem de imprevizibilă și știu ce înseamnă sa îți pierzi recoltele pe care le-ai îngrijit și în care ai investit bani și sudoare! Astfel, fermierii au la dispoziție 40 de milioane de euro sprijin direct pentru a-și proteja exploatațiile agricole de aproape orice risc legat de intemperii, boli și catastrofe naturale prin submăsura 17.1. Fermele vegetale, vita de vie și pot fi asigurate acum de orice fermier cu costuri minimale, fondurile europene asigurând pentru toți 70% din valoarea polițelor încheiate. Este o oportunitate excelenta și pot spune ca este o linie de finanțare complet debirocratizata și ușor de accesat! Perioada în care se vor depune cererile de finanțare aferente contractelor de asigurare pentru sectorul zootehnic va fi stabilită pentru o dată pe care o voi comunica ulterior”.

Modificări ale ghidului:

  • reducerea numărului de documente obligatorii în cadrul pachetului depus împreună cu cererea de finanțare (de la 7 documente la 4 documente),
  • eliminarea obligativității de a prezenta extrasul din Registrul Agricol şi documente ștampilate, de a completa suprafețele asigurate pentru fiecare parcelă și calculul privind dimensiunea economică a exploatației, precum şi clarificarea posibilității de a prezenta documente aferente plăților prin POS.

Depunerea Cererilor de finanțare se va face online pe www.afir.info.

Mai jos puteți consulta Ghidul Solicitantului aferent submăsurii 17.1.

[better-wp-embedder width=”100%” height=”400px” download=”all” download-text=”” attachment_id=”103401″ /]

În cadrul sesiunii organizate anul trecut, din cele 1.077 cereri de finanțare eligibile, până la această dată au fost contractate 998 cereri cu o valoare de aprox. 1,75 mil euro, fiind plătite 800 din acestea, diferența reprezentând cereri aflate în diferite stadii de contractare sau plată, conform MADR.